in

Zorana Mihajlović: Ugovor države sa Rio Tintom ne postoji, a biće potpisan kad se građani o tome izjasne referendumom

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ocenila je projekat Jadar kao veliku razvojnu šansu i mogućnost rasta privrede, ali je navela da će potpisivanje ugovora o eksploataciji zavisiti od volje građana i rekla da ugovor države sa Rio Tintom ne postoji, a biće potpisan kad se građani o tome izjasne referendumom.

„Prethodnih meseci slušamo laži i neistine političara koji žele da obmanjuju javnost. Isti oni koji su dali rešenja za istraživanja sada traže ugovor države sa Rio Tintom. Taj ugovor ne postoji. On će biti potpisan kada građani odluče o tome, a ne ljudi koji ovo koriste da uđu na političku scenu time što šire strah i obmanjuju javnost. Referendum je najdemokratskije rešenje“, naglasila je Mihajlović za TV prva.

Ona je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva, rekla da je potrebna stručna rasprava, ali da nema razloga obmanjivati javnost.

„Hoćemo da imamo i rudnik i preradu i fabriku baterija, ali i fabriku električnih vozila. Nemamo pravo da budemo neodgovorni i da se bavimo politikanstvom. Radi se o o tome da možemo imati prihod od 19 milijardi evra godišnje“, navela je Mihajlović.

Ona je ocenila da se radi o „zelenom rudarstvu, o tehnologijama koje se koriste po najvišim svetskim standardima“ i da se mogu očekiivati „nova radna mesta, jer je to suština zelene agende“, a prioritet je zdravija životna sredina.

„Naša ideja je da sve što se radi u rudarstvu i energetici treba da bude za zdraviju životnu sredinu. RTB Bor postaje zeleni rudnik. Kineska kompanija Ziđin je prošle godine otvorila četiri takva rudnika, to su ogromna ulaganja, što znači nove investicije i nova radna mesta“, navela je ministarska rudastva i energetike.

Mihajlović je, govoreći o unapređenju energetske efikasnosti i uštede energije, rekla da se u avgustu očekuju prvi ugovori za zamenu stolarije.

O hapšenju člana SNS Aleksandra Jovičića: Svi smo jednaki pred zakonom, to je najčistije što može da se desi u našoj politici

Članica Predsedništva SNS-a Zorana Mihajlović ocenila je danas da je hapšenje člana te stranke i predsednika opštine Palilula Aleksandra Jovičića potvrdilo poruku najveće stranke u našoj zemlji, a to je da nema i ne sme biti zaštićenih.

„Svih ovih godina, poruka SNS-a je bila jasna, a to je da nema i ne sme da bude zaštićenih. Nije važno da li ste vi član bilo koje političke partije. To nije važno, mi smo svi jednaki pred zakonom“, kazala je Mihajlović na TV Prva.

Kako kaže, ako smo svi jednaki pred zakonom, onda svi imamo odgovornost i moramo da odgovaramo pred zakonom ako do toga dođe.

„To je najčistije što može da se desi u našoj politici“, zaključila je Zorana Mihajlović.

(Fonet, Tanjug)