in

Značajno snižavanje nivoa holesterola upotrebom jedne voćke koju imate u kući

Dijetetičarka Elena Solomatina je u intervjuu za RT govorila o prednostima jabuka, kao i o posledicama njihove prekomerne konzumacije po zdravlje.

„Jabuke su svima omiljeni, zdravi i pristupačni proizvod. Sadrže pektin, rastvorljivo vlakno koje dobro uklanja soli teških metala, radionukleide, snižava nivo holesterola. Jabuke imaju puno kalijuma, koji je neophodan za normalno funkcionisanje srčanog mišića, za prenos nervnog impulsa i uklanjanje viška tečnosti iz organizma“, rekla je nutricionista.

Doktorka je primetila da jabuke sadrže niz vitamina i antioksidanata, gvožđe, kao i jod.

„Većina vitamina se nalazi ispod kore. Ako jedemo jabuke iz naše bašte – nije strašno da tamo ima crva, to ukazuje na to da je jabuka ekološki prihvatljiva, u ovom slučaju treba je jesti sa korom. Kupovne jabuke ne samo da se moraju dobro oprati, već je bolje i da skinete koru“, naglasila je ona.

Prema njenim rečima, jabuke sadrže šećer. Oni koji boluju od dijabetesa, moraju sa oprezom da tretiraju jabuke i sok od njih.

„Organske kiseline mogu donekle naškoditi osobi koja pati od gastrointestinalnih tegoba u akutnoj fazi, pa se takvim osobama ne preporučuju da jedu jabuke na prazan stomak, a posebno sok od jabuke. Čak ni zdrava osoba ne bi trebalo da pije pročišćene sokove od jabuke, posebno slatke, jer u ovom slučaju nivo glukoze u krvi naglo raste “, objasnio je doktorka.

Solomatina je podsetila i da zelene jabuke sadrže hlorogensku kiselinu, koja pomaže u smanjenju težine i poboljšanju varenja.

Važno. Samo na socijalnoj mreži Vkontakte objavljujemo sve naše najbolje vesti. Na ostalim socijalnim mrežama to nećete naći. Takođe nas nađite i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389   Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

Webtribune.rs