in

Zašto je usurski mrki medved nešto najstrašnije što možete sresti u životu?

Zašto je usurski mrki medved nešto najstrašnije što možete sresti u životu?

Kako bi se selo oslobodilo ovakvog napasnika, jednom je prilikom bilo potrebno 60 naoružanih ljudi. Gde ova zver obitava? Zašto je tako svirepa? I ko se s njom može nositi?

Koliko je medveda potrebno da od jednog sela ostane samo pustoš? Na arhipelagu Nova Zemlja, na primer, strah u kosti stanovnicima jednog sela uteralo je 50 belih medveda koje je glad navela da se približe ljudima. A što ako se radi o usurskom mrkom medvedu?

Dovoljan je samo jedan da život postane nepodnošljiv. Jednom je prilikom za spašavanje sela od ove napasti bila potrebna čitava snajperska ekipa sa 60 naoružanih muškaraca. Pre nego što je ubijen (druge mogućnosti nisu preostale), medved je u mesec dana pojeo sedam seljana.

Ovaj se slučaj dogodio 1915. godine u japanskom selu Rokusen-sawa, nedaleko od grada Tomamae. Ali čak i sto godina kasnije njegova svirepost nije manja. To je i dalje jedan od najagresivnijih medveda na svetu.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Usurski mrki medved živi u šumskim, planinskim i obalnim područjima oko reke Usuri u Primorskom kraju, u Amurskoj oblasti, na Sahalinu, na otocima Hokkaido i Kunašir, u severoistočnim rajonima Kine i na Korejskom poluostrvu.

Iako se naziva mrki, krzno mu je tamnije (ponegde čak crno) nego kod običnog mrkog medveda. Zbog toga su neko vreme naučnici pretpostavljali da je usurski medved mešavina mrkog i crnog azijskog medveda. Međutim, to nije potvrđeno.

Po veličini usurski mrki medved zaostaje samo za medvedima s ostrvaa Kodiak, i to neznatno. Ženke su teške 200-250 kg, dok su mužjaci pravi teškaši – zimi mogu dostići i 600 kilograma. Kada takva grdosija stane na zadnje noge, visina mu je do 3 metra.

Ovu veličinu postiže zahvaljujući krajnje širokom izboru hrane na jelovniku. Češće je biljojed nego krvožedni mesojed. Uživa u plodovima pasjeg trna, ribizla, aronije, kori drveća. Na takvoj prehrani može provesti čitavo leto. Kada u okolnim vodama ima mnogo ribe, ona čini 30% njegove prehrane.

Pred zimu, kako bi brzo dobio na težini, medved prelazi na poljoprivredne kulture, harajući po njivama. Ali neće propustiti ni priliku da pojede neku životinju. Povremeno će zgrabiti nekog sisara bilo koje veličine. Ni napad da tuđe medvediće nije retkost.

Iz tog se razloga ženke usurskog medveda ponašaju se kao prave zavodnice. Česta je pojava da medvedići iz jednog legla imaju različite očeve. Jer sa što više partnera se majka parila, to će više mužjaka tretirati medvediće kao svoje. Ali i pored toga medvedica mora učiniti sve kako bi prve tri godine života njeno potomstvo što ređe sretalo odrasle mužjake.

Usurski mrki medved vodi usamljenički način života. Veći deo vremena, izuzev sezone parenja, provodi sam. Ali to nije lagodan život. Životni prostor deli s još jednim grabjivcem, koji mu je večita konkurencija. To je amurski tigar. Na mestu gdje im se putevi preseku dolazi do žestoke bitke.

Medvedi se trude izbeći te susrete, ali glad i smanjenje životne sredine zbog širenja čovekove delatnosti sve češće dovode do njihovih sukoba. Ko u takvim slučajevima pobeđuje? Iz zabeleženih slučajeva može se zaključiti da iz 50% okršaja kao pobednik izlazi tigar.

Ali postoji jedna kvaka. Tigar radije napada mlađe nego odrasle jedinke. Također često medvede napada u vreme zimskog sna početkom zime, tako da ne mogu pobeći. Kada ubije medveda, tigar uglavnom pojede samo njegove masne naslage.

Danas se smatra da je usurski mrki medved ugrožena vrsta (uprkossvom zastrašujućem izgledu). Međutim, za to nisu razlog tigrovi, nego ljudi sa svojim krivolovom i širenjem urbanih područja.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(Russia beyond Hrvatska)