in

Uzdržite se od cvekle: Kakve probleme izaziva i ko ne bi smeo da konzumira ovo povrće?

Cvekla je sastavni deo mnogih poznatih specijaliteta, a neretko se ostavlja i kao zimnica.

Takođe, cvekla je veoma zdravo povrće. Sadrži bor, mangan, gvožđe, poboljšava krvnu sliku, kao i rad creva. Utiče i na poboljšanje funkcije jetre.

Ovo korenasto povrće se često preporučuje onima koji žele da smršaju, ili jednostavno obogate svoju ishranu, jer uz sve prednosti, kalorijski sadržaj sirove cvekle je nizak: 40 kcal na 100 g.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Međutim, cveklu ne treba jesti u velikim količinama i nije preporučljiva svima: može biti štetna, posebno ako imate neke hronične bolesti.

Mihail Kutušov, toksikolog i doktor medicinskih nauka, govorio je o tome kako cvekla može naštetiti i u kojim slučajevima je važno biti oprezan i unositi je u umerenim količinama.

Bor, mangan i gvožđe u cvekli aktiviraju rad hematopoeze i regulišu metabolizam.

Betain, koji se nalazi u korenastom povrću, učestvuje u formiranju holina, koji poboljšava funkciju jetre.

Izuzetno je koristan i kod zatvora i problema sa crevnom florom.

U sirovom obliku, preporučuje se osobama sa viškom kilograma, hranljiva vrednost je samo 40 kcal.

Sadrži ogromnu količinu elemenata u tragovima, a koji su od izuzetne važnosti za naš organizam: kalijum, bor, hrom, rubidijum, fosfor, magnezijum, kalcijum, cink, jod, sumpor, hlor, mangan, natrijum, bakar, fluor, nikl i gvožđe. Pored toga, ovo povrće bogato je vitaminima B, kao i C i PP.

Zahvaljujući antioksidansima, redovno konzumiranje svežeg proizvoda uklanja toksine iz organizma, čisti od soli i snižava holesterol.

Pored toga, povrće pomaže u normalizaciji menstrualnog ciklusa, jačanju kostiju i zglobova, poboljšanju aktivnosti kardiovaskularnog sistema, obnavljanju ćelija jetre, poboljšanju vida, povećanju efikasnosti tela u celini i povećanju energije.

Pažnja – hlor

Međutim, cvekla ima i nedostatke: zbog velike količine hlora u svom sastavu, njena prekomerna konzumacija može izazvati iritaciju sluzokože, peckanje i bol u grlu.

Ako osećaj peckanja potraje, to znači da je došlo do alergijske reakcije. Mogu se javiti osip, oticanje respiratornih organa, povećanje limfnih čvorova, groznica i drhtavica.

Opasne kombinacije

Omiljena salata mnogih – cvekla sa belim lukom veoma je opasna kombinacija. Značajno povećava opterećenje srca.

Ko ne sme da konzumira cveklu

Kontraindikacije su sledeća stanja: alergija na svetlo crveno voće, individualna netolerancija, urolitijaza, sklonost ka gorušici i nadimanju, kao i druga ozbiljnija oboljenja gastrointestinalnog trakta (gastritis, sindrom iritabilnog creva), bubrežna insuficijencija i kamen u bubregu, dijabetes melitus, sklonost dijareji.

Takođe, ovo korenasto povrće ne bi trebalo da konzumiraju osobe koje pate od niskog krvnog pritiska, jer može izazvati nekontrolisano smanjenje krvnog pritiska.

Ne preporučuje se ni kod osteoporoze, jer podstiče eliminaciju kalcijuma iz organizma. Iz tog razloga ne treba davati proizvod deci mlađoj od 3-5 godina i starijim ženama.

Sirova ili kuvana

Važno je obratiti pažnju na oblik u kojem koristite ovo korenasto povrće. Sirova i kuvana cvekla nisu ista stvar, njihove zdravstvene prednosti se razlikuju.

Tokom toplotne obrade, većina voća i povrća gubi vitamine i korisna svojstva. Cvekla nije izuzetak: tokom procesa kuvanja, količina vitamina C, kao i B5 i B9 (neverovatno korisna folna kiselina) se smanjuje na gotovo nulu.

Sveža cvekla ima manje kalorija i nešto manje jednostavnih ugljenih hidrata, pa je onima koji brinu o svojoj figuri bolje da izaberu ovu opciju. I zapamtite da se svi vitamini čuvaju u svežem povrću.

Čuvamo vitamine

Ako vam je potrebna kuvana cvekla, onda, da biste sačuvali sve hranljive materije što je više moguće, potrebno je da kuvate ne duže od četvrt sata, bez uklanjanja kore. Nakon što se vruća voda isprazni, povrće prelijte hladnom vodom i sačekajte dok se potpuno ne ohladi. Tek tada je oljuštite.

Webtribune.rs