in

Sve ono što o jabuci niste znali

Sve ono što o jabuci niste znali

         

 „Jedna jabuka na dan i doktor nije potreban“, tako kaže izreka. Bez obzira na sumnje da li je ova izreka tačna ili ne, jedno istraživanje je pokazalo da konzumiranje ove čudesne voćke pomaže smanjenju potrebe za čestim posetama lekaru.

Stariji ljudi često moraju posećivati lekare zbog njihovog osetljivijeg zdravlja. Međutim, studija objavljena u Američkom časopisu za kliničku ishranu ukazuje da često konzumiranje jabuka smanjuje rizik od slabljenja u starijem dobu.

Konkretno, slabost pogađa 10% odraslih starijih od 65 godina. Istraživači su proučavali ishranu i status slabosti 1.701 učesnika tokom perioda od 12 godina. Primetili su da je 13,2% učesnika, odnosno oko 224 osobe, postalo slabo tokom perioda studije.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Međutim, dalja analiza je otkrila da su oni koji su dnevno konzumirali dodatnih 10 miligrama aktivnih jedinjenja iz voća imali 20% manje šanse da postanu slabovidni i slabi. Ova jedinjenja, zvana flavonoli, povezana su sa različitim zdravstvenim koristima. Dodatnih 10 mg flavonola može se naći u jabuci srednje veličine, napomenuli su istraživači.

Autori studije su posebno istraživali jedan određeni flavonol koji se naziva kvercetin, za koji su rekli da ima najjaču vezu sa prevencijom slabosti. Kvercetin se nalazi u raznim voćkama i povrću kao što su jabuke, tamno bobičasto voće, citrusno voće, luk, peršun i žalfija.

„Veći unos kvercetina je flavonoid koji je imao najjaču vezu sa prevencijom slabosti“, primetio je koautor studije dr. Šivani Sani. „Ovi podaci ukazuju da postoje određene podklase flavonoida koji imaju najveći potencijal kao dijetalna strategija za prevenciju slabosti.“

Jabuke su među najviše konzumiranim voćkama u zapadnom svetu. Postoji preko 7.000 gajenih sorti, pri čemu američki farmeri uzgajaju preko 2.000 sorti. Neke mogu biti konzumirane samostalno, dok se druge mogu dodavati u jela.

Sorte poput Red Delicious i Fuji su odličan izbor za brzu i svežu užinu, ali možda nisu najbolji izbor za kuvanje ili pečenje. S druge strane, sorte poput Honeycrisp i Pink Lady su idealne opcije za pite i kolače.

Osim što održavaju ljude snažnim u starijem dobu, jabuke takođe pomažu u borbi protiv bolesti koje prouzrokuju veću štetu kod starijih osoba – o čemu svedoče brojna istraživanja.

Studija objavljena u časopisu „Nutrients“ navodi da određena jedinjenja u jabukama, koja se lako apsorbuju u telu, odgovaraju za korisna svojstva ove voćke. Takođe se ukazuje da rastvorljiva vlakna i jedinjenja iz jabuke koja dospevaju u creva služe kao hrana za korisne mikroorganizme tamo, što pomaže u prevenciji srčanih bolesti.

„Polifenoli koji se lako apsorbuju… mogu biti odgovorni za neka od zdravstvenih dejstava jabuka“, napisali su autori studije. „Veće molekule polifenola… zajedno sa pektinom, glavnim rastvorljivim vlaknom u jabukama, dospevaju do debelog creva i podležu brojnim biohemijskim reakcijama od strane mikrobiote debelog creva.“

Slučajna klinička studija, čiji su rezultati objavljeni u oktobru 2017. godine u časopisu Molecular Nutrition & Food Research, primetila je kako biljna jedinjenja u jabukama smanjuju upalu i štite zdravlje srca. Prema tom radu, flavonoidi u jabukama ciljaju cirkulatorni sistem kroz krvne sudove.

Istraživači su primetili da konzumacija jabuka „poboljšava funkciju endotela, krvni pritisak i elastičnost arterija kod osoba koje su pod rizikom od kardiovaskularnih bolesti.“ Međutim, istakli su da bi jabuke trebalo konzumirati sa korom radi postizanja maksimalnih koristi.

U međuvremenu, meta-analiza objavljena u julu 2013. godine u Britanskom medicinskom časopisu proučavala je vezu između konzumacije voća i dijabetesa tipa 2 (T2D). Ispitali su gotovo 180.000 učesnika iz tri odvojena istraživačka rada koji nisu imali ozbiljne hronične bolesti na početku istraživanja.

Autori su primetili da konzumacija voća – posebno borovnica, grožđa i jabuka – značajno smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2. Nasuprot tome, utvrdili su da veća konzumacija voćnih sokova povećava rizik od ove bolesti.

Webtribune.rs


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social