in

Skoro polovina karcinoma uzrokovana razlozima koji su mogli da se spreče

Gotovo polovina smrti od raka u svetu povezano je s faktorima koji se mogu izbeći poput pušenja, konzumacije alkohola, seksa bez zaštite i gojaznosti, pišu naučnici. Oni su analizirali podatke od oko 10 miliona ljudi koji su 2019. umrli od 23 vrste raka.

Spoljni faktori bili su uzrok bolesti u 4,45 miliona smrtnih slučajeva, odnosno njih 44,4 odsto.

„Ova studija pokazuje da teret raka ostaje važni javnozdravstveni izazov čija magnituda raste u svetu“, rekao je Kristofer Marej sa Univerziteta Vašington, koautor studije.

Najčešći uzroci raka su pušenje (oko 36 odsto slučajeva), konzumacija alkohola (oko 7 odsto), polne bolesti (6,5 odsto) i gojaznost (oko 4,2 odsto za muškarce i 5,2 odsto za žene). U 2018. više od 2 miliona slučajeva raka povezani su s infekcijama poput Helicobacter pylorija, hepatitisa i HPV-a. Studija je pokazala i da je rizik od umiranja od raka zbog spoljnih faktora veći za muškarce (u 50,6 odsto slučajeva) nego za žene (36,3 odsto).

„Glavna poruka ovog istraživanja je jasna: značajni broj karcinoma, najverovatnije većina njih kad su u pitanju infekcije, može se sprečiti“, pišu naučnici u Lancetu.

U članku se naglašava kako prevencija raka ima i finansijski efekat: ulaganje do 100 miliona dolara u prevenciju rezultira uštedom od 100 milijardi dolara troškova lečenja.

Važno. Samo na socijalnoj mreži Vkontakte objavljujemo sve naše najbolje vesti. Na ostalim socijalnim mrežama to nećete naći. Takođe nas nađite i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389   Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

(slobodna dalmacija, b92.net)