Priznata švedska bolnica obustavlja nepovratni hormonski tretman maloletnika

Univerzitetska bolnica Karolinska navela je mnoštvo neželjenih efekata, uključujući neplodnost, rak i trombozu, i naglasila je nisku evidenciju hormonskog lečenja koje je postiglo željeni efekat uz sumnje u dugoročnu bezbednost.

Univerzitetska bolnica Karolinska u Stokholmu, jedna od najvećih švedskih medicinskih ustanova, sada ukida kontroverzni ireverzibilni hormonski tretman za maloletnike koji pate od „rodne disforije“, odnosno rođenja u „pogrešnom polu“, izvestila je nacionalna televizija SVT.

U ažuriranim smernicama koje su stupile na snagu početkom maja, hvaljena bolnica nazvala je ove tretmane kontroverznim i pretpostavlja da uključuju rizike.

Ranije je Univerzitetska bolnica Karolinska postala prva u Švedskoj koja je nudila istrage rodnog identiteta za decu i mlade. Specijalno odeljenje otvoreno je 2000. godine i od tada je preko 700 mladih testirano zbog rodne disforije. Dijagnostikovani pacijenti su mogli da se leče hormonima u bolnici Karolinska.

Ranije je praksa hormonskog lečenja bila pod lupom, ne samo od SVT tima za istraživačko novinarstvo koji je naglasio rizike povezane sa ovom praksom, kao i nepovratne zdravstvene posledice ove prakse.

SVT je takođe izvestila o „eksplozivnom“ povećanju broja adolescenata koji su podvrgnuti promeni pola zbog drugih stanja kao što su depresija i poremećaji ishrane. Još jedan problem povezan sa takozvanim „pokajnicima“ koji nakon toga razmišljaju o tretmanu „potvrđivanja roda“.

„Zdravstvo ne zna šta radi. Oni nemaju nauku iza svog rada. Eksperimentišu na mladoj generaciji koja ima čitav život pred sobom. Ne znam ni za jednu drugu oblast u medicini u kojoj se lečenje vrši na ovaj način“, rekao je za SVT jedan od pacijenata koji živi sa nepovratnim posledicama hormonskog lečenja.

Per-Anders Rydelius iz Karolinska bolnice ranije je branila tretman tvrdeći da on sledi istražne modele i da ni u kom slučaju nije eksperimentalan.

Međutim, ažurirane smernice Karolinska bolnice sada opisuju mnoštvo neželjenih efekata: kardiovaskularne bolesti, osteoporoza, neplodnost, rak i tromboza.

Bolnica je takođe naglasila niske dokaze o postizanju željenog efekta i da postoji vrlo malo znanja o bezbednosti na duži rok.

Nove smernice podrazumijevaju da nijedna nova maloletna osoba neće dobiti hormonski tretman, osim u okviru kliničkih studija. Za pacijente koji su već na lečenju, lekari treba da naprave „pažljivu individualnu procenu da li treba nastaviti ili prekinuti lečenje“.

Ovaj korak pozdravila je, između ostalih, Emelie Kohler, suosnivačica detransinfo.se, veb-stranice za ljude koji žale zbog svoje promene pola. Nazvala je to „super važnim korakom u pravom smeru“.

„Sada je važno da i ostali slede odluku Karolinska bolnice“, rekla je Emelie Kohler za SVT.

(logicno.com)