Pat Keš: “Plašim se da će mnogi mladi igrači dići ruke od tenisa”

Pat Keš, šampion Vimbldona iz 1987. godine, plaši se da bi mnogi mladi igrači mogli rano da napuste tenis.

Australijanac, koji je trenutno trener kineske teniserke Ćijan Vang, kaže da su igrači umorni od karantina, izolacije, stalnih testiranja i smanjenog nagradnog fonda.

On strahuje da će, ako se u dogledno vreme ovako nastavi, mnogi napustiti tenis.

“Mislim da neki neće moći još dugo da se nose sa svim ovim”, rekao je Keš u jednom podkastu. On je trenutnu situaciju u tenisu opisao kao depresivnu. “Biće svakako žrtava svega ovoga, nema sumnje u to. Prisutno je mnogo depresije. Znam neke igračice koje su bile spremne da dignu ruke od svega. To ja prava bitka. Jedan od trenera mi je rekao da neki ne mogu da podnesu da idu iz mehura u mehur, sa testa na test, a iz nedelje u nedelju ne mogu da viđaju nikoga. Mislim da igrači neće moći da podnesu još dugo ta zaključavanja”, izjavio je Pat.

US Open je u 2020. bio prvi grend slem koji se igrao u mehuru.

“Bili su jasni i rekli su da ako bukne pandemija u gradu da će otkazati turnir. Svi su bili na ivici. Onda smo mi rekli, hajde da se pobrinemo da se održi jer će u suprotnom sve da se sruši.”

Posebna priča bio je Australijan open u februaru ove godine, gde su igrači morali da provedu dve nedelje u hotelskom karantinu.

Keš opisuje kako je sve to izgledalo u Melburnu.

“Izgledalo je kako da smo zombiji, masovne ubice. Čim bismo prekoračili prag sobe, bio je tu neko iz obezbeđenja koji bi naređivao, ‘hodaj ovuda’, pritisni dugme, isprazni lift. Kad biste se spustili liftom, bio je tu neki čovek u odelu, rekao bi, ‘idete u ta kola’, ili ‘ne ulazite u ta kola’. Tu su bili ljudi u skafanderima. Bio sam u fazonu, Isuse, šta to radite? Ipak, moramo da budemo fleksibilni i prihvatimo sve. Svako radi najbolje što može”.

Keš, koji živi u Londonu, kaže da je dobro što će ove godine biti Vimbldona.

“Sve je izazov, ali zato sam se i bacio u trenerske vode. Ove sede vlasi nisam imao pre nekoliko meseci. Svi umiremo od želje da se vratimo na Vimbldon. Za mene će to biti pomalo gorko, pomalo slatko, jer sam konačno dobio dozvolu da se vratim u Veliku Britaniju, ali bićemo opet u mehuru, tako da neću spavati u svom krevetu. Nebitno je ko ste – Rodžer Federer, Novak Đoković ili Serena Vilijams, nevažno je koliko grand slemova imate, vi ste u tom određenom hotelu. Ipak, Vimbldon će uraditi fantastičnu stvar”, smatra bivši šampion.

Period pandemije nije prošao bez problema za njega. U Londonu nije bio od Božića, a imao je i problem što mu je operacija na šaci otkazana.

“Imam ožiljak na šaci, reč je o problemu sa karpalnim tunelom. Imam trajno oštećenje u prstima, a kako nisam mogao u bolnicu, izgubio sam osećaj u njima. Problem je krenuo u martu prošle godine, ali četiri meseca nisam mogao da dobijem pravi tretman. Hirurg je rekao, ‘ne mogu da te primim, a sa svakom novom nedeljom šansa je da ćeš izgubiti osećaj u prstima’. I bio je u pravu. Malo sam se oporavio, ali imam i prijatelja koji ima kancer i ne mogu da ga prime. Drugom prijatelju je potrebno da ugrade stent i on leži na kauču kod kuće. Ja sam od onih srećnijih. Samo vreme će reći koliko nam je zaključavanje bilo štetno. Ako su zaključavanja bila uspešna, što ih još praktikujemo? Opet, ako nisu, zašto ih primenjujemo? Svi patimo u nekoj meri osim ako niste onaj koji pravi maske ili ste Deliveru ili Amazon. Kada se sve bude razbistrilo za pet ili deset godina, osvrnućemo se na sve one koji su hteli da podignu glave iz peska i reći ‘ hajde da objektivno sagledamo sve’. Videćemo šta je bilo dobro ili pogrešno”, zaključio je Keš.

(b92)