Od HIV / AIDS-a do COVID-19: Promene u mišljenju i kolebanju dr. Fauči izaziva sve veće sumnje u javnosti

Dr Anthoni Fauci, direktor Američkog nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti (NIAID) i glavni medicinski savetnik Bele kuće, našao se pod žestokom kritikom republikanskih kreatora politike zbog očiglednog oklevanja oko maski, socijalne isključenosti, asimptomatskog širenja i imuniteta stada.

Odgovarajući na sve veće kritike republikanskih poslanika, dr Fauči, glavni medicinski savetnik Bele kuće, ranije ove nedelje osudio je “bolno smešne” napade njegovih protivnika. Prema Faučiju, napadi na njega bili su, „iskreno, napadi na nauku“.

Sporni naučni pristup o HIV / AIDS-u DR. FAUCIJA

„Anthoni Fauči snosi veliku krivicu za izuzetno skup i visoko politizovan način na koji je strah od pandemije predugo zaključao veći deo sveta“, rekao je analitičar sa Vall Streeta i istraživački novinar Charles Ortel.

„Međutim, bivši predsednik Tramp dao je Faučiju i drugima uticaj koji nisu zaslužili, između ostalog i na osnovu vrlo lošeg upravljanja krizom HIV / AIDS-a.“

Pre nekoliko decenija, Fauči je ukoren zbog očigledno nedoslednog postupanja sa HIV / AIDS-om.

U maju 1983. Fauci, tada lekar u Nacionalnom institutu za zdravlje (NIH), napisao je članak za Journal of American Medical Association (JAMA), sugerišući da bi se bolest imunodeficijencije mogla proširiti rutinskim bliskim kontaktima, na primer u porodici.

Štampa, primetivši Faučijev članak, odmah je uznemirena: „Kontakti iz domaćinstva mogu da prenose AIDS“, stoji u izveštaju nacionalnog sindikata o UPI 5. maja 1983.

Associated Press je sutradan pitao: „Da li se AIDS širi rutinskim kontaktom? “, i citirao je Faucija kao vodećeg autoriteta. The Nev Iork Times je podigao buku oko prenosa između članova porodice pozivajući se na Faučijev komentar kao na glavni autoritet “, podsetio je Phillip V. Magness, stariji istraživač u Američkom institutu za ekonomska istraživanja, objavljen februara 2021.

Međutim, manje od dva meseca nakon što je rasplamsao ludilo nacionalnih medija svojom spekulativnom teorijom, Fauči je za Baltimore Sun rekao da je „ apsolutno besmisleno sugerisati da se AIDS može preneti normalnim socijalnim kontaktom“ , primetio je naučnik, kritikujući zdravstvenog zvaničnika zbog očiglednog manipulisanja.

(logicno.com)