in

Naučnici upozorili: Bakterije koje se šire u porodici mogu da izazovu i rak?

Naučnici upozorili: Bakterije koje se šire u porodici mogu da izazovu i rak?

Kada gastrointestinalni problemi uključuju bakteriju Helicobacter pylori, članovi porodice pacijenata takođe bi trebali da se testiraju, pokazalo je kinesko istraživanje.

Iako obično asimptomatske, infekcije želuca ili početnog dela tankog creva sa Heliko bakterijom najčešći su uzroci čira.

Heliko bakterija takođe može uzrokovati gastritis, iritaciju želdučane sluznice iliti sluzokože i, u retkim slučajevima, ako se ne leči, može dovesti do raka želuca, tvrde stručnjaci.

Istraživači u Kini sproveli su testove na svim članovima porodice obolelih u 29 pokrajina. Među 31.098 ispitanika obuhvaćenih studijom, približno 43 posto odraslih i 21 posto dece i adolescenata bili su zaraženi.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Samo 29 posto njih nije imalo infekciju. Svih preostalih 71 posto imalo je barem jednog zaraženog člana, uključujući 20 posto u kojima su zaraženi svi članovi porodice, objavili su istraživači u časopisu Gut.

Izloženost zaraženim članovima porodice verovatno je glavni izvor širenja, pretpostavili su naučnici. Dok je 14 posto dece i adolescenata koji žive sa nezaraženim roditeljima i samo bilo zaraženo, ta se stopa povećala na 34 posto među decom koja žive sa dva zaražena roditelja.

Stopa zaraženosti heliko bakterijom je izuzetno visoka u Kini. Prema američkom Nacionalnom institutu za dijabetes, probavne i bubrežne bolesti, infekcije heliko bakterijom pogađaju 30 do 40 posto ljudi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Najčešće se infekcija dobije u detinjstvu. Naučnici su rekli da njihova otkrića upućuju na to da, kada se ustanovi da je pacijent zaražen, cela porodica treba biti testirana, i svi zaraženi članovi trebaju moraju biti lečeni.

Infekcije se eliminišu primenom antibiotika.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(index.hr)

The post Naučnici upozorili: Bakterije koje se šire u porodici mogu da izazovu i rak? first appeared on WebTribune.