in

NAJVEĆA LAŽ IKAD – Virus korona se pojavio u decembru 2019. a on kaže: “Vakcine testirane deset godina unazad”

Udruženja pedijatara Srbije izdalo je preporuku da bi trebalo da se vakcinišu deca od 12 do 15 godina sa imunološkim, onkološkim, teškim metaboličkim bolestima i gojazna deca.

U Srbiji već ima dece koja su vakcinisana, a juče je u Republici srpskoj, u Zvorniku prvi put vakcinisan dečak od 15 godina. Vakcinacija dece će između ostalog biti tema sednice kriznog štaba koji se održava u 16 h.

Regulatorno telo za lekove u Sjedinjenim Američkim Državama dala je puno odobrenje za Fajzer vakcinu za starije od 16 godina. Kod nas je pominjan uzrast iznad 12 godina.

“Prethodni stav koji je bio prisutan u SAD, bio je da može da počne vakcinacija dece starije od 12 godina Fajzerom i i odnosi se na tu vakcinu, to će najverovatnije važiti i za Modernu i za svaku drugu vakcinu, nije to ništa novo, ispitivanjima su stigli do toga”, rekao je dr Branislav Todorović epidemiolog i član Kriznog štaba.

U Republici Srpskoj protiv koronavirusa vakcinisano prvo dete starije od 12 godina, ima i dece u Beogradu, U glavnom Domu zdravlja u Nišu za BBC su rekli da je zaključno sa 14. julom u tom gradu vakcinisano 500 dece, među kojima je samo 27 mlađe od 16 godina.

“Niko od nas nije želeo da nametne to kao obavezu, već kao preporuku i zato bi bilo i važno da regularno ide školski proces, deca su izgubila ovih godinu ipo dana, vidi se kod upisa u srednje škole i fakultete”, kazao je Tiodorović.

Tiodorović tvrdi da “vakcinacija nije obavezna, već preporučljiva”, smatra i da starosne grupe od 25 do 30 godina nisu vakcinisane u dovoljnoj meri, navodi da je samo 36 odsto vakcinisanih u toj starosnoj grupi.

“Nema te epidemije i pandemioje koja nije samo zdravstveni, ekonoimski, socijalni već i politički problem”, rekao je on.

Građani su ipak malo podeljeni, iako je jedna polovina za vakcinaciju dece, druga ipak nije. U prilog tome svedoči i gošća koja je bila uključena u gostovanje na “TV Prva”. Naime, Jovana Milenković je majka troje dece, ona smatra da nema potrebe da vakciniše decu, kao i da ni ona sama nije vakcinisana.

Razlog tome je kaže da smatra da vakcine nisu dovoljno ispitane i da je ovo virus kao i svaki drugi. Dodaje i to da za druge bolesti, koje su kako kaže kobnije po zdravlje, nisu pronađeni lekovi i vakcine.

Dr Branislav Tiodorović tvrdi da su vakcine ispitane godinama unazad.

“Ja bih rekao ovako, nisam ni za kakvu silu, činjenica je da ovo nisu vakcine koje nisu ispitane, ruska vakcina je počela da se radi 2002. godine, ovo u Bajonteku se radilo čitavih deset godina, nisu to neispitane vakcine, ne samo laboratorijski, već se ispitivalo i na ljudima koji su bili dobrovoljci, to nije poznato u javnosti jer se time bave profesionalci i o tome se govori u profesionalnim krugovima”, ističe Tiodorović.

Dr Olivera Ostojić, načelnica Dečje bolnice u KBC “Dr Dragiša Mišović”, rekla je da stav te ustanove nije promenjen kada se radi o vakcinaciji dece i istakla da su najugroženija ona deca koja imaju imunosupresivne bolesti, dijabetičari, i na prvom mestu izrazito gojazna deca.

Navodi da je u poslednjih godinu ipo dana, najteže slučajeve hospitalizacije imala kod dece koja su gojazna, sa svakako uspešnim ishodom lečenja.

(prva tv)