Meštani malog ostrva podelili džekpot od 3 miliona funti

Na škotskom ostrvu Nort Juistu, koje leži bliže Islandu nego Londonu, niko ne voli velike promene. Prijateljski nastrojeni meštani vole ostrvo upravo takvo kakvo jeste, što ne čudi jer ovde gotovo da uopšte nema kriminala.

Međutim, jedna stvar im je ipak donela mnogo toga novog. Naime, prošle godine je veliki džekpot od 3 miliona funti podeljen među meštanima, tačnije 101 stanovnik je dobio novac. Novi dokumentarac britanskog Kanala 4 će otkriti kako oni sada žive i kako je dobitak uticao na njihove živote.

“Videćemo ljude kojima su porodica i prijatelji na prvom mestu, što pokazuje da je upravo to, a ne novac ono što čini Nort Juist najbogatijim mestom u Velikoj Britaniji”, preneo je Miror.

“Ovde je kao na Bahamima, ali bez vrućine”, rekao je lokalni ribar Donald Mekdonald.

Dankan Kempbel (83), koji se inače bavi obradom treseta, kaže da je osvojio 21.000 funti, a između ostalog je kupio nova plastična kolica.

Kako se navodi, dobitak sa lutrije nije jednako podeljen među meštanima, kojih ima ukupno 1.500, jer nije svako učestvovao u igri na sreću. Većina je osvojila 21.000 funti što je više nego što zarade za godinu dana.

Pamela Makaskil (44) jedna je od onih koji su najbolje prošli jer jer imala više sreće u pogađanju na lutriji, pa je osvojila 193.055 funti. U vreme kada je saznala za dobitak radila je tri posla – u pošti, pansionu i umetničkoj galeriji.

Živi sa mužem Angusom i dve ćerke tinejdžerke, a rešili su da se počaste jednim odmorom, do škotskog grada Invernesa.

Zapravo, još ne znaju kako da potroše toliki novac.

“Nismo materijalisti. Kada nikada niste imali toliki novac postoji veliki otpor, makar sa moje strane, da ga trošite. Ipak, znaju kako ne žele da ga potroše, a to je da se presele na kopno.

“Ovde imam samo najlepše uspomene. Nema kriminala. Sloboda. Svi znaju svakoga i ako se nešto lepo dogodi, svi to podele sa vama. Ako se dogodi nešto loše, tu su da vas podignu da stanete na noge. Zaista, to je fenomenalno”, rekla je Pamela koja je dodala da je ipak kupila prvi mobilni telefon, bazen na naduvavanje za porodicu i automobil.

“Ne koristim ga za pozive, ovde i nema mnogo dometa. Bolji je fiksni telefon”, kazala je.

Posle 5 meseci od dobitka, odlučili su se da kupe BMW, što je zaista nesvakidašnji prizor u ovom ruralnom području.

“Pomislili smo – hej, hajde da kupimo kola i kupili smo. Sav je u dugmićima i tač skrinu, ali pravo da vam kažem, ne razlikuje se mnogo od mog starog automobila. Ako može da vozi kad ubacim ključ, to je strava”, navela je.

Donald Mekdonald koji se 37 godina bavi lovom na jastoge kaže da za život na ovom ostrvu postoji mnogo praktičnih stvari koje mogu da se kupe za toliki novac, umesto da se sve baci na automobile i putovanja.

Zato je on 5.000 funti, od dobitka od 64.000 funti, kupio gumeni čamac koji mu je preko potreban.

Farmer Atar Džonson je većinu od sume 42.850 funti dao ćerki (24) koja radi kao učiteljica u Glazgovu.

“Ona je prva u našoj porodici koja je stekla diplomu i mnogo smo ponosni na to. Međutim, na ostrvu nema mnogo posla za takve. Većina njih želi da ode u grad, ali na kraju se zasite pa se vrate”, rekao je Džonson koji se nada da će i njegova ćerka učiniti isto.