in

Mekinro i Šrajver pred US Open: Đoković najveći igrač svih vremena

Bivši teniski šampioni, Džon Mekinro i Pam Šrajver dali su prognoze uoči početka US Opena.

Mekinro, koji je turnir na Flašing medouzu osvajao četiri puta uveren je da će Novak Đoković iskoristiti istorijsku šansu koja mu se ukazala i kompletirati kalendarski grend slem.

Tako nešto nije pošlo nijednom igraču posle Roda Lejvera 1969. godine.

“Očekujem da će Novak osvojiti turnir. Pre nego što je počeo Vimbldon imao sam osećaj da će osvojiti Grend slem i da će izgubiti na Olimpijskim igrama. Format u dva dobijena seta, nepotrebno putovanje, bez publike… Sve je to doprinelo tome. Vrućina je bila velika stvar. Po meni, sada će biti sam protiv svih. Ipak on je po meni favorit. Vrućina može da bude problem za bilo kog igrača, čak i top igrača. To može da bude odlučujući faktor ako izgubi od nekoga, ako bude u takvoj situaciji da bude baš vruće. U svakom drugom slučaju, mislim da će uspeti. Očigledno je da on može da turnir učini uzbudljivijim ako uspe da uradi nešto što niko od Lejvera 1969. nije učinio. Baš uzbudljivo”, izjavio je Mekinro za ESPN.

Pam Šrajver smatra da Novaka čeka veliki zadatak, ali i ona veruje da će on uspeti u svojim planovima.

“Novak se vraća na US Open godinu dana posle najteže situacije koju je imao ovde. Sigurna sam da je sada još odlučniji. Podsetiću šta se dogodilo Sereni Vilijams, pre šest godina kada je igrala za kalendarski grend slem, kada je Vinči igrala sa Penetom. Vinči je odigrala magičan meč. Te stvari je teško uraditi s razlogom, ali ako je neko to u stanju, onda je to Novak, koji je u poslednjih pet ili koliko, osam godina na slemovima bio bolji od Rafe i Rodžera”, smatra Šrajver.

Mekinro je još nešto primetio.

“To što Rodžer i Rafa nisu na turniru će Novaka staviti pod još veću pažnju i pritisak u njegovom napadu na slem. To neće olakšati stvari nimalo. To otvara vrata Zverevima, Medvedevima, i Cicipasima ovog sveta. Tim nije tu, pobedio je prošle godine, čudna su vremena. Nadam se da će biti mnogo navijača, svi se mole da bude tako. Biće bolje za sve pa i Novaka na kog je to odsustvo publike u Tokiju jako uticalo. Ipak, i dalje mislim da će on to uraditi. Naravno, lakše je reći nego uraditi, postoji razlog što to niko nije uspeo 50 godina. Teško je. Stvarno teško. Videćemo kako se nosi sa tim. Mislim da se u poslednjih pet do deset godina nosi bolje od ikoga sa tim stvarima. Mislim da je spreman za veliki trenutak”, dodao je Mekinro.

Amerikanca su pitali i koga vidi kao najveću pretnju Novaku na poslednjem grend slemu sezone.

“Najveća pretnja Novaku po mojim viđenjima su uslovi, poput vrućine. On je ljudsko biće, to može da ga pogodi više nego protivnik. Van toga, ako gledamo taj novi talas koji dolazi, mislili smo d Medvedev može da bude taj koji bi ga pobedio u Australiji, kada mu je Novak dao baš jaku lekciju. Šapovalov je igrao sjajno u polufinalu Vimbldona, ali nije profitirao u velikim momentima. To postaje trend. Tim ga je imao u šakama prošle godine u Australiji. Nije uspeo. Sad čak i ne igra. Potreban je veliki napor da se to uradi”, kaže Mekinro.

On je označio još neke igrače kao potencijalno opasne protivnike po broja jedan.

“Teško je reći ko od tih momaka, Zvereva, Medvedeva i Cicipasa bi bio u stanju to da uradi. Ne mogu da predvidim. Rekao bih da može biti neko iz te grupe tenisera. Ne verujem da u ovoj fazi karijere, neko poput Iznera sa kojim niko ne želi da igra, ili Opelka, koji vam izbija reket iz ruku, mogu u pet setova da slave. To je prevelik zahtev da se dobije Novak, to bi moglo da se uradi u Sinsinatiju gde se igra u dva dobijena seta. Drugi faktor je pritisak. Sam Bog zna šta se dešavalo u ovih godinu i po dana uz svu ovu priču o mentalnom zdravlju. I to što mu se desilo prošle godine ovde, kada je diskvalifikovan sa turnira, sve će to biti neki faktor. Činjenica da nije uzeo medalju, da li će i to biti važno? Mislim da hoće, ali još ne znamo odgovor na sve to”, dodao je veliki šampion.

Šravjerova kaže da je Novak dobro odlučio posle Tokija kada je odlučio da ne igra u Torontu i Sinsinatiju.

“Sviđa mi se to što je Novak uzeo vreme za odmor posle Tokija, posle ovakve godine, kako bi sredio svoje misli za ono što će možda biti i turnir na kom je igrao pod najvećim pritiskom do sada. Mislim da je ona taj koji može da izbaci samog sebe iz igre. Momci koje je Džon pomenuo, Medvedev, Zverev, Cicipas, Beretini ako je zdrav, oni sazrevaju u počinju da veruju da mogu da zablistaju na najvećim turnirima. Cicipas mora da je naučio mnogo posle tih 2:0 u finalu Rolan Garosa. Zverev je prošle godine izgubio od Tima, ako dođe do tog velikog meča, igraće ga makar za nijansu bolje. Uvek volim da vidim šta će biti sa istorijom tenisa. Osvajanje kalendarskog slema je nešto najveće”, poručila je Pam Šrajver.

I Džon i Pam su saglasni da će Novak biti taj koji će ostati upisan kao neko sa najvećim brojem grend slem trofeja.

Iako Mekinro dodaje da je Federer “najlepši teniser kog je ikada gledao”, dodaje da će Novak biti ispred njega.

“Ironično sva trojica su na tom neverovatnom broju od 20 slemova, oseća se kao da želite da svi završe na tom broju, ali ne verujem da će se to desiti. Mislim da će Novak uzeti još dva ili četiri i možda zasluženo biti smatran najvećim igračem koji se ikad pojavio”, zaključio je Mekinro, sa čim se saglasila i Pam Šrajver.

(b92)