Mađarska usvojila zakon koji zabranjuje promociju homoseksualnosti među mladima

Mađarski politički zvaničnici usvojili su danas zakon o zabrani promocije ili prikazivanja bilo kog sadržaja koji sadrži homoseksualni sadržaj ili priču o promeni pola osobama mlađim od 18 godina.

Zakon je odobrilo 157 poslanika, uključujući predstavnike Orbanove konzervativne opcije Fides. Predstavnici opozicije, sa izuzetkom desničarske stranke Jobbik, bojkotovali su glasanje na današnjoj sednici.

Prema novom zakonu, mađarska vlada ima mogućnost da zabrani sav sadržaj, uključujući filmove i knjige koji ističu teme poput homoseksualnosti ili promene pola.

„Serije poput„ Prijatelji “,„ Harri Potter “ili„ Billi Elliot “, koje pominju homoseksualnost, takođe bi mogle biti zabranjene maloletnicima“,

Zakon se odnosi na seksualno obrazovanje u školama, koji kaže da ovu vrstu obrazovanja mogu pružati samo organizacije registrovane u vladi Mađarske.

Novi zakon izazvao je puno kontroverzi, a mnogi članovi nevladinih organizacija i LGBT zajednice istakli su da zakon ozbiljno ograničava slobodu govora i prava deteta.

Zbog usvajanja novog zakona, desetine hiljada građana protestovalo je na ulicama glavnog grada Budimpešte i osudilo vladinu propagandu protiv LGBT zajednice.

Opozicione stranke, nevladine organizacije i udruženja mađarskih novinara takođe su prisustvovale protestima, ističući da je takav zakon udarac i na slobodu građana ove zemlje.

Ranije je Amnesti International objavio da novi zakon pojačava predrasude i homofobiju u mađarskom društvu.

“Sloboda izražavanja i prava deteta bila bi ograničena ovim zakonom. Ovaj potez ugrožava mentalno zdravlje mladih i sprečava ih da pravovremeno pristupe određenim informacijama. Takav zakon samo pojačava predrasude i homofobiju, koja je nespojiva sa vrednostima Demokratskih društava “, dodala je organizacija.

(klix.ba)