in

Kineski lek moćan protiv kovida, ima ga u Srbiji

Kineski lek “favipiravir”, sprečava razmnožavanje virusa u organizmu, a neophodno je da ga pacijent uzima od početka.

Glavna misija “favipiravira” je da spreči razmnožavanje virusa u organizmu i zato je važno da ga pacijenti uzimaju najkasnije peti dan od početka simptoma.

U Srbiji se ovaj lek u tabletama primenjivao isključivo u bolnicama do kraja marta ove godine, kada je 11. verzijom Protokola za lečenje kovid pacijenata omogućeno da ga pacijentu prepišu i lekari u kovid ambulanti upravo da bi ga što pre uzimali.

Prvi dan, ako piše u protokolu, uzima se 1.600 mg na 12 sati, zatim još četiri dana 600 mg na 12h. Ne sme se davati trudnicama i dojiljama, a potreban je oprez i kod pacijenata s ozbiljnim oštećenjem jetre i bubrega.

Pratite nas na mreži “Telegram” na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Prof. dr Zoran Todorović, klinički farmakolog objasnio je za domaće medije da “favipiravir” sprečava umnožavanje virsa i da može da olakša kliničku sliku.

“Suština je u tome da se primeni dovoljno rano, dok se bolest nije pogoršala. I što pre, to bolje! Ima rizika od primene, ali je korist izgleda veća. Od neželjenih efekata, najčešći su proliv i neki poremećaji krvne slike i biomarkera funkcije jetre”, kaže prof. Todorović.

Napominje i da je SZO bila rezervisana prema upotrebi “favipiravira”, ali je nedavna meta-analiza devet kliničkih ispitivanja u vodećem naučnom časopisu Scientific Reports pokazala da je efikasan.

“Poboljšanje kliničke slike tokom prvih sedam dana hospitalizacije bilo je visoko statistički značajno češće kod pacijenata na “favipiraviru” u poređenju sa kontrolnom grupom. Takođe, moguće je da ima povoljno dejstvo na uklanjanje virusa iz organizma (obesklicavanje), na potrebu pacijenata za kiseonikom (za 7% poređenje je bez statističke značajnosti, ali je trend povoljan) i na smrtnost (za 30%, ali je poređenje ipak bez statističke značajnosti u odnosu na kontrolnu grupu)”, ističe prof. Todorović i dodaje da je prvobitno odobren u Japanu za pacijente obolele od gripa tokom epidemije.

Na mreži “Telegram” možete pratiti sve naše vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima ili desktop računarima. Tamo možete otići ako kliknete  OVDE

(kurir)