in

Kardiolog otkrio kojih 5 stvari najviše uništavaju srce, naše omiljeno jelo najgore utiče

Kardiolog otkrio kojih 5 stvari najviše uništavaju srce, naše omiljeno jelo najgore utiče

Kardiološkinja Nikol Harkin otkriva 5 stvari, koje nikako ne radi kako bi sačuvala zdravlje svog srca i ojačala organizam.

Srčana oboljenja su jedna od vodećih bolesti, dok se srčani udari sve češće javljaju. Osim genetike, na zdravlje srca utiču i drugi faktori, dok se prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, 80 odsto svih srčanih udara moglo sprečiti pravilnim izborima, i zdravijim načinom života.

Kardiolog Nikol Harkin, otkrila je par saveta na Instagramu, te ispričala šta ona nikako ne radi da bi njeno srce bilo zdravo i snažno. Naime, ona je otkrila 5 stvari koje ne praktikuje, a takođe je poručila da nikad nije kasno da se loše navike iskorene.

1. Crveno meso

Nikol je otkila da ne konzumira ništa od životinjskih proizvoda, te da je postala vegeterijanka. Dugo je proučavala razna istraživanja, i došla do zaključka da konzumacija crvenog kao i prerađenog mesa, može imati snažnu povezanost sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Ne konzumiram nikakve životinjske proizvode i pozivam sve da izbegavaju crveno meso, i prerađeno crveno meso“, rekla je ona.
Konzumiranje mesnih prerađevina, kao što su viršle i pljeskavice, utiču na oštećenje arterija, ističe ona. Umesto toga, ona preporučuje pojačanu konzumaciju vlakana, koja su sastavni deo voća, povrća, žitarica…

2. Pušenje

Uprkos tome što je opšte poznato da pušenje u velikoj meri utiče na kvalitet zdravlja, mnogi zanemaruju ovu činjenicu, i ne odriču se cigareta. Međutim, Nikol je istakla da je pušenje jedan od vodećih uzroka srčanih udara kod mladih ljudi.

„Skoro svi srčani udari koje sam videla kod mladih žena, dogodili su se osobama koje puše“, rekla je Harkin.

3. Prekidanje sna noću

Spavanje, odnosno san je od posebnog značaja za normalno funkcionisanje nervnog sistema, a osim toga može uticati i na srce.

„Studije su zaista pokazale da je nedostatak sna povezan s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti“, rekla je.

4. Ignorisanje bolova u grudima

Bol u grudima nikako ne bismo trebali ignoristati, te nije zgoreg da svaku promenu prekontrolišemo, i na vreme otklonimo potencijalnu opasnost.

– Šokantna količina srčanih udara dogodi se kod ljudi, koji bi se prema tradicionalnim kriterijumima, smatrali grupom sa niskim riziko, naglasila je Nikol.

5. Preskakanje fizičke aktivnosti

Fizička aktivnost ima veliku ulogu za ceo organizam, te je poželjno da se u skaladu sa mogućnostim i zdravstvenim kartonom posvetimo tome koliko god možemo.

– Čak i 10 minuta šetnje je bolje nego ništa, a koristi zdravlju vašeg srca. Zato nemojte da vam vreme bude izgovor za izostanak aktivnosti. Kada bih svima mogla da prepišem jednu stvar, to bi bilo vežbanje, ističe ona.

Prema stručnjacima, odrasle osobe treba da imaju dva i po sata umerene fizičke aktivnosti nedeljno ili 75 minuta energičnog vežbanja.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(novosti.rs)