Kako je crkva napravila preokret: Potrošnja alkohola u Rusiji opala za 80% za 7 godina

Potrošnja alkohola u Rusiji smanjena je za 80% tokom poslednjih 5-7 godina, izjavila je nedavno ministarka zdravlja Veronika Skvortsova na ekonomskom Gajdar forumu.

Gajdar Forum je godišnji događaj u Moskvi koji okuplja ekonomiste, dobitnike Nobelove nagrade, vodeće profesore i predstavnike ruske i strane elite kako bi razgovarali o gorućim problemima, posebno kada je reč o položaju Rusije i njene strateške uloge u svetu.

„Uspeli smo da smanjimo potrošnju alkoholnih pića za 80% po glavi stanovnika …“, izjavila je Skvortsova i napomenula da je u međuvremenu, „broj osoba koje se aktivno bave sportom porastao za više od 40%“.

Takođe je primetila da je upotreba cigareta kod odraslih opala za 22%, a trostruko je smanjena među decom i adolescentima.

Prema izveštaju Svetske zdravstvene organizacije iz 2012. godine, broj Rusa koji piju nekoliko puta nedeljno do tada je opao na 5%, a broj onih koji piju nekoliko puta mesečno na 33%. Utvrđeno je da ruski državljani piju otprilike koliko i građani Danske, Velike Britanije i Hrvatske.

Ruska pravoslavna crkva igrala je ključnu ulogu u smanjenju količine konzumiranja alkohola u zemlji. Danas u Rusiji postoji više od 500 aktivnih projekata protiv alkoholizma pod pokroviteljstvom Crkve.

„Jedno od najuspešnijih dela Crkve je proslava Sveruskog dana trezvenosti – 11. septembra“, izjavio je Valerij Doronkin, šef Koordinacionog centra za borbu protiv alkoholizma i podržavanje trezvenosti Sinodskog dobrotvornog odeljenja.

Webtribune.rs