in

Hrvatska: Verovali ili ne, neki namerno žele da se zaraze, samo da se ne bi vakcinisali

U Hrvatskoj je epidemiološka situacija sve teža. Crni rekord ovog talasa je čak 66 preminulih i opet gotovo 7.000 novozaraženih.

Najmlađi koji umiru nisu vakcinisani.

Ako ove informacije ne dopiru do žestokih protivnika vakcinacije, možda ih uvere kadrovi pogrebnih vozila koja svakog dana iz bolnica odvoze preminule – od ili s kovidom.

U celoj ovoj situaciji teško je poverovati da ima onih koji žele da se namerno zaraze, samo da ne bi morali da se vakcinišu. A ima ih.

U Kliničkoj bolnici Dubrava menjaju se vozila.

Hitna pomoć dovozi, pogrebna odvozi ljude.

U respirativnom centru leže većinom nevakcinisani na kiseoniku i respiratoru.

”Imamo pacijenata koji kažu: ‘Ja bih se sada vakcinisao’ ili ‘Kad ozdravim, vakcinisaću se’. Ali mnogi, nažalost, to ne dočekaju. Mnogi koji nisu iskusili na sebi ili imali u porodici nekoga ko je nastradao od Kovida i dalje zapravo banaliziraju tu bolest i vakcinu”, kaže načelnik respirativnog centra dr. Tomo Lucijanić.

Doktor Lucijanić pokazao je rendgenske snimke pluća nevakcinisanog čoveka u dobi od 42 godine.

Osim Kovida, nema drugih bolesti i bio je u izvrsnoj formi.

”Bio je u izvrsnoj formi. Do pre 10 dana je vežbao u teretani. Pluća koja bi trebala da budu prozračna i gde bi trebalo biti crno, sve je bela. Cijela pluća su mu zahvaćena upalom usled Kovida”, pojasnio je lekar. Namerno žele da se zaraze

Verovali ili ne, neki namerno žele da se zaraze, samo da se ne bi vakcinisali. U jednoj studentskoj grupi osvanuli su oglasi.

“Tražim osobu koja je zainteresirana za izlazak, bilo u vidu neke večere, pića, svejedno. Jedini uslov je da je ta osoba pozitivna na Kovid 19. Smatram da ću s potvrdom da sam prebolio Kovid 19 imati dugoročnije, a i po zdravlje veće blagodati nego da se vakcinišem”, jedan je od oglasa.

“Dobro, pozitivni, gde ste? Ko ima koronu, sad stvarno neka se javi”, piše u drugom oglasu.

Što na tu ideju kažu stručnjaci?

”Meni je to suludo, to je totalna idiotarija. Ko to radi, mora znati da rizikuje da će završiti u bolnici”, poručuje epidemiolog Benard Kaić.

U bolnici se u ovom trenutku leči 2.008 pacijenta. Na respiratoru ih je 257. Od današnjih 66 preminulih, 50 ih nije bilo vakcinisano.

Na našem “Telegram” kanalu možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE

(dnevnik.hr)