Fajzer/Biontek podneli novi zahtev: Traže odobrenje za vakcinisanje dece

Nemačka farmaceutska kompanija Biotek i njen partner Fajzer podneli su u petak zahtev pri Evropskoj agenciji za lekove (EMA) da se njihova vakcina protiv koronavirusa odobri i za cepljenje dece.

“Tržišna dozvola bi trebalo da bude izmenjena kako bi i deca mogla da se vakcinišu cepivom Biontek/Fajzer protiv koronavirusa i to ona starosne dobi između 12 i 15 godina”, saopštila je kompanija.

Isti zahtev je, kako je nadalje navodi, podnet je i FDA. Upotreba te vakcine trenutno je u Evropskoj uniji dopuštena za osobe starije od 16 godina.

Zahtev za upotrebu cepiva kod dece i mladih je propraćen podacima studije sprovedene na 2.260 dece između 12 i 15 godina. Prema tim podacima, vakcina kod te starosne dobi pokazuje 100-postotnu delotvornost.

Direktor firme BioNTech Ugur Sahin najavio je u četvrtak kako bi deca mogla da se vakcinišu protiv koronavirusa već u junu.

Nemački ministar zdravstva Jens Špan rekao je u jednom intervjuu kako je realno očekivati da deca počnu da se vakcinišu od leta.

Ako firma dobije odobrenje regulatora, ona bi važilo za svaku od 27 država članica EU. Trenutno ni jedna dostupna vakcina protiv koronavirusa nema odobrenje za upotrebu kod dece.

Iako deca i tinejdžeri vrlo retko razvijaju ozbiljni oblik bolesti kovida 19, ipak čine veliki deo globalne populacije pa se smatra da je njihovo vakcinisanje ključ u okončanju pandemije, prenosi “Jutarnji.hr”.

“Vrlo je važno i da se deca vrate normalnom životu i školi i da mogu da se okupljanju sa svojim rođacima i prijateljima”, rekao je Sahin.

Nadalje, Fajzer i Biotek će tokom jula imati rezultate istraživanja delotvornosti i bezbednosti vakcine kod dece između 5 i 12 godina, a za najmlađu decu to se očekuje u septembru.

Trenutni podaci koje firma dobija iz kliničkih istraživanja “vrlo su ohrabrujući” i tvrde da su “deca vrlo dobro zaštićena”, tvrdi Sahin.

(b92)