in

Do sada nezabeležen slučaj: Kako je preživeo čovek čija se krv pretvorila u belu masu nalik mleku

Čovek u Nemačkoj imao je toliko masnoće u svojoj zgusnutoj, beloj krvi, da je u suštini izgledalo kao mleko, izveštavaju naučnici. To je moglo da ga ubije da lekari nisu pribegli davno napuštenom tretmanu koji su koristili drevni iscelitelji pre hiljade godina.

U ovom slučaju, pacijent je u bolnici imao ono što je poznato kao ekstremna hipertrigliceridemija: bolest obeležena visokim nivoom molekula masnih triglicerida u krvi.

Obično bi lekari lečili ovo stanje tehnikom koja se zove plazmafereza , koja izvlači krvnu plazmu iz tela, uklanja višak triglicerida (ili druge toksične komponente) i vraća čistu, filtriranu krv pacijentu.

Postojao je samo jedan problem.

Kada su lekari Univerzitetske bolnice u Kelnu isprobali ovaj pristup sa svojim 39-godišnjim pacijentom, njegova izuzetno gusta i masna krv začepila je njihov aparat za plazmaferezu. Dva puta.

Kada su kliničari na odeljenju intenzivne nege priključili čoveka na bolnički filter za plazmaferezu, njegova viskozna, lepljiva krv začepila je opremu, a drugi pokušaj je postao jednako neuspešan.

Ovaj bizaran slučaj – nešto što istraživači kažu da nikada ranije nisu videli – zahtevao je drugačiji pristup kako bi se na neki način izvukao ekstremni i opasan nivo masti iz krvi čoveka.

Normalan nivo triglicerida u krvi osobe bi bio manji od 150 miligrama po decilitru (mg/dL), dok bi visoko očitavanje bilo između 200 i 499 mg/dL, a 500 mg/dL bi se smatralo „veoma visokim“.

U ovom slučaju, međutim, pacijentova krv je bila potpuno zagušena, a njegov broj triglicerida je bio 36 puta veći nego veoma visok, na oko 18.000 mg/dL.

To je, kažu istraživači, razlog zašto je muškarac imao mučninu, povraćanje, glavobolje i pogoršanje koncentracije kada se pojavio u bolnici. Sve ovo mogu biti simptomi onoga što je poznato kao sindrom hiperviskoznosti , gde nenormalno zgusnuta krv može, u teškim slučajevima, da izazove napade i komu.

Što se tiče toga kako je muškarac razvio tako akutni slučaj, istraživači su to pripisali brojnim srodnim faktorima koji imaju veze sa njegovom gojaznošću, ishranom, insulinskom rezistencijom i mogućom genetskom predispozicijom – da ne spominjemo činjenicu da je dok je bio na lekovima za dijabetes, iste nije uvek uzimao.

Lekari pretpostavljaju da je pacijentovo stanje mogla da izazove ketoacidoza , koja se sada razvila u posebno težak slučaj – čovek je bio rangiran samo jednu tačku iznad vegetativnog stanja na Glazgovskoj skali kome.

Pošto plazmafereza ​​nije bila moguća, lekari su se okrenuli mnogo starijoj i sada diskreditovanoj opciji – praktično zaboravljenom tretmanu koji se uglavnom nije praktikovao u medicini od 18. i 19. veka: puštanju krvi .

Ova drevna tehnika, koja namerno povlači zapreminu krvi iz tela, može se pratiti sve do starog Egipta pre nekih 3.000 godina , i nekada je bila jedan od najčešćih oblika „medicinskog“ tretmana. 

U ta davna vremena, međutim, sama medicina je bila potpuno drugačiji koncept od današnjeg, a ovih dana puštanje krvi se uglavnom posmatra kao anahroni oblik pseudonauke koja je nanela mnogo više štete nego koristi.

To ne znači da nema izuzetno retke upotrebe – kao što je spasavanje života čoveka čija je krv opasno zasićena mastima.

Na odeljenju intenzivne nege, lekari su na kraju izvukli dva litra čovekove krvi, zamenivši je zalihama koncentrata crvenih krvnih zrnaca, sveže zamrznute plazme i fiziološkog rastvora.

Uprkos užasnim pričama koje čujete o puštanju krvi, lek je delovao, uspešno snižavajući nivo triglicerida kod pacijenta, i do petog dana, on je bio bez rezidualnih neuroloških simptoma.

Štaviše, njegov medicinski tim kaže da ovaj čudan, verovatno slučaj bez presedana, pokazuje kako puštanje krvi i dalje može da ispuni čudnu praksu u medicini 21. veka – kada druge opcije nisu dostupne.

„Ako se plazmafereza ​​ne može uraditi zbog ekstremne hiperviskoznosti, naše iskustvo pokazuje da konvencionalno puštanje krvi sa zamenom tečnosti može biti efikasna alternativa“, objašnjavaju istraživači u belešci slučaja o lečenju ovog pacijenta.

„Prema naučnim saznanjima, ovo je prvi izveštaj koji opisuje ovaj postupak.

Webtribune.rs

Na našem “Telegram” kanalu možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE