in

Da li država radi na bankrotu srpskog seljaka i šta se dešava – VIDEO

Trovanje srpskog sela GMO proizvodima počelo je u vreme Ivane Dulić Marković, tvrdi Predsednik skupštinskog odbora za poljoprivrdu Marjan Rističević.

Profesor Beogradskog univreziteta dr. Miladin Ševarlić, kaže da prema njegovim procenama  danas sveke godine soja seje na oko 5000 hektara u Srbiji. Sve ovo je rečeno u emisiji: „TEMA K9“ koja se emituje na novosadskoj televiziji Kanal 9.

Ševarlić je tokom emisije istakao i da je GMO hrana opasna po zdravlje ljudi, istakao je i da postoji naučno istraživanje koje je to i dokazalo.

On je tokom emisije zamerio Vladi Srbije što se subvencije poljoprivrdnicima često ne isplaćuju. On je pročitao i poruku jednog  poljoprivrdnika koji ga je obavestio da je odbijen i to zato što je administracija Ministarstva poljoprivrde pogrešno protumačila njegov jasno napisan zahtev.

Poljoprivrednik je u ovom slučaju prijavio da gaji ovce, i tražio je subvenciju za ovce, a odbijen je sa obrazloženjem da nema pravo na subvenciju za krave.

Čovek je u poruci koju je Ševarlić pročitao istakao i da se u Ministarstvu poljoprivrde niko danima nije javljao na telefon kada su pokušali da se njima razgoraju.

Rističević je tokom emisije rekao da seljaci nedovoljno koriste sredstva koja im je Evropska unija stavila na raspolaganje.

-Znate li koliko je zahteva podneto za sredstva za srpske farme iz Ipard fondova? Samo sedam, rekao je Risitčević ističući da je po tom osnovu EU na raspolaganje stavlia 175 miliona evra srpskim poljoprivrdnicma, ali da su oni iskoristili samo 15 miliona.

Pitanje zašto država ne napiše projekte našim seljacima i zašto ih bolje ne edukuje, ostalo je bez odgoora. Rističević je izjavio da njemu i ne dozvoljavju da se pojavao na RTS, a da bi on to tamo ispričao kada bi imao priliku.

Na osnovu svega što je rečeno u emisiji,  postavalja se i pitanje da li država priželjkuje bankrot srpskog seljaka i zašto promet GMO proizvoda nije u potpunosti zabranjen.

(pravda.rs)