Filip Makedonski je ZAPRETIO Spartancima, a njihov je odgovor bio GENIJALAN!

Leonidas (GERARD BUTLER) bids farewell to his son Pleistarchos (GIOVANI ANTONIO CIMMINO) and wife Gorgo (LENA HEADEY) as the 300 begin their march north in Warner Bros. Pictures’, Legendary Pictures’ and Virtual Studios’ action drama “300,” distributed by Warner Bros. Pictures. PHOTOGRAPHS TO BE USED SOLELY FOR ADVERTISING, PROMOTION, PUBLICITY OR REVIEWS OF THIS SPECIFIC MOTION PICTURE AND TO REMAIN THE PROPERTY OF THE STUDIO. NOT FOR SALE OR REDISTRIBUTION

Baš kao što je Asteriksovo neustrašivo galsko selo pružalo otpor Cezaru i Rimu, tako će Sparta doveka biti pamćena po neverovatnoj hrabrosti svog naroda.

Pre samo 25 vekova veliki kralj Makedonije Filip Drugi osvajao je redom – maltene šta god je hteo. Napredovao je u svim pravcima. Ipak, nije se usudio da krene na jedan mali narod.

Na divnom Peloponezu nalazi se Lakonija, odnosno Lakedemonija, u okviru koje je postojao grad-država Sparta. Elitni Spartanci ostaće poznati po svojoj snazi, disciplini i vojničkom vaspitanju, ali i po rečniku. Sigurno ste se barem jednom sreli sa izrazom “lakonski govor” kojim se označavaju koncizne replike – kratke, inteligentno osmišljene i uglavnom sarkastične.

Tako legenda kaže da je jedan od najboljih lakonskih odgovora bio upućen baš ocu Aleksandra Velikog, Filipu Drugom Makedonskom, koji je u jednom momentu zapretio Spartancima.

Rezultat slika za 660-Leonida Sparta-800x600.jpg

– Ako dovedem vojsku na vašu zemlju, uništiću vam farme, pobiću vaš narod i razoriću vam grad – rekao je tada Filip Drugi.

Spartanci su imali veoma jednostavan odgovor:

– Ako.

Ni Filip ni njegov sin Aleksandar nisu posle ovoga ni pokušali da osvoje Spartu.

Naravno, kao i uvek, postoji i druga strana medalje. Istina je da spartanska zemlja nije bila toliko vredna osvajačima da bi se upuštali u rat sa ovim utreniranim narodom. Uz to, u doba Aleksandrove vladavine, Sparta je bila u ratu sa Atinom i njemu je to odgovaralo jer je znao da će biti lakše da kasnije, kad poželi, osvoji oslabljenu Atinu.

U svakom slučaju, to ne umanjuje značaj spartanske hrabrosti i mudrih kazivanja koje će svet doveka pamtiti.