in

Zvučni top je stigao? MUP ćuti i ne demantuje, struka kaže

Zvučni top je stigao? MUP ćuti i ne demantuje, struka kaže

Nacrt Zakona o unutrašnjim poslovima povučen je pre tri dana, ali ono što je njime bilo predviđeno i dalje je u fokusu javnosti, posebno odredbe koje se tiču sredstava prinude. Osim što je njihov broj sa 13 povećan na 17, nacrtom je predviđena upotreba zvučnog topa – koji potencijalno može biti vrlo opasan. Mediji su preneli nezvanične informacije da ga je MUP Srbije već nabavio i isprobao. Niko od nadležnih ova saznanja nije demantovao.

Zvučni top MUP je nabavio u tajnosti i već isprobao na policajcima-dobrovoljcima, objavili su mediji. Ovo potencijalno vrlo opasno sredstvo prinude koristila bi policija da Nacrt zakona o policiji nije povučen. Istini za volju, MUP ovo nije potvrdio, ali nije ni demantovao.

„Ukoliko su tačni ti navodi da je MUP nabavio opremu, rekao bih da je u pitanju nezakonita nabavka, jer ne postoje pravni osnovi za nabavku tih zvučnih topova, ali to je praksa koja već postoji u MUP-u, budući da iako nema pravnog osnova za kamere za biometrijski nadzor i softver, ne samo da su nabavljene već su instalirane po Srbiji“, kaže Bojan Elek iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP).

Šta je to zvučni top? Reč je o oružju koje nije smrtonosno, emituje intenzivne zvučne talase u određenom pravcu, a kod pogođenih osoba može izazvati glavobolju, mučninu, dezorijentaciju, ali je moguća posledica i trajno oštećenje sluha. Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da su u Srbiji, inače, nabavke bezbednosnih sistema zatvorene i da niko nikome ne polaže račune.

„Pa to nije šala, mora se prvo doneti zakon, pa onda javno reći da postoji namera da se nešto kupi, pa onda polako ide procedura i da smo normalna zemlja onda bi to bio tender, onda bi pozvali novinare na prvo predstavljanje sredstva i pokazali im kako to funkcioniše, a ne ovako iza leđa“, navodi Radić.

Povučeni Nacrt zakona predviđa i da se kamere za biometrijski nadzor koriste tek uz naredbu suda. S obzirom na to da su takve kamere po Srbiji odavno instalirane, nameće se pitanje da li su one i korišćene.

Elek smatra da ne možemo biti sigurni da nisu: „Kada su bili ekološki protesti prošle godine i kada su stizale masovne prekršajne prijave građanima, povela se priča da su korišćeni softveri za automatsko prepoznavanje lica na osnovu biometrijskih podataka, ali Poverenik je u postupku kontrole izvršio nadzor i utvrdio da to nije tačno. Tako da moramo verovati Povereniku, a iz samog ministarstva nema informacija o tome. Na kraju posledice mogu biti ozbiljne, jer reč je o sredstvu koje je primarno namenjeno za kontrolu masa, za suzbijanje javnih nereda“.

Član radne grupe za pripremu Zakona o policiji potvrdio je za N1 da je Nacrtom predviđena upotreba zvučnog topa, ali i da je MUP video da neke druge zemlje imaju takvo sredstvo i da ga uglavnom koriste na velikim otvorenim prostorima, kao na primer Amerikanci. Međutim, u SAD-u je odlučeno da se zvučni top ne upotrebljava više, jer je utvrđeno da je rizik po trajno oštećenje zdravlja prevelik. Sa druge strane, MUP do danas nije potvrdio da li je sporno oružje i nabavljeno. Naša pitanja ostala su bez odgovora.

N1