in

Zvaničnici pohvalno o Otvorenom Balkanu, ali treba rešavati probleme na terenu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je na sastanku sa najvišim zvaničnicima Albanije i Severne Makedonije dogovoreno formiranje Implementacionog saveta, čiji će zadatak biti da koordinira dogovoreno u okviru inicijative Otvoreni Balkan, jer je zaključeno da mnoge stvari koje su postignute na političkom nivou nisu uvek bile sprovođene na terenu.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka sa premijerom Albanije Edijem Ramom i zamenikom premijera Severne Makedonije Nikolom Dimitrovim, Vučić je rekao da su svi ljudi iz biznis zajednice te tri zemlje podržali projekat Otvoreni Balkan, ali da su se žalili da neke stvari na granicama nisu bile pretočene u realnost.

Kao primer, Vučić je rekao da je bilo slučajeva da su uvoznici sirovog mleka na granici čekali od petka uveče do ponedeljka ujutro ili da su izvozvnici sirovog voća čekali po 30 sati, što nije u skladu sa dogovorenim.

„Dogovorili smo formiranje Implementacionog saveta i uskoro ćemo dogovoriti njegov sastav. U narednih sedam do 10 dana imaćemo sastanke sa predstavnicima carina, raznih agencija i fitosanitarnih inspekcija da bi videli kako ide slobodan protok roba i usluga“, rekao je Vučić.

On je dodao da je dogovoren nesmetan tranzit između zemalja, kako bi se omogućio brži rast i viša stopa razvoja, jer sve tri države zaostaju za razvijenim zemljama.

Vučić je najavio da će krajem decembra, posle katoličkog Božića, u Tirani biti održan naredni sastanak na kojem će biti potpisam i Memorandum o razumevaju po pitanju radnih dozvola, jer je to jedini način da se radnici zadrže u regionu.

Izvor : TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

„Frustrirani smo kada ne uradimo i ne sprovedemo ono što je dogovoreno na političkom nivou i zato će sada morati da se sakupe sve agencije i inspekcije da se dogovorimo o svemu, kako bi ova ideja pobedila i kako bi svi mogli da idu napred. Svi privrednici, bukvalno 100 odsto njih, podržavaju ovu inicijativu i samo traže brže rezultate i aktivnost od nas i da se ne zaustavimo samo na političkim dekleracijama“, rekao je Vučić.

Sastanku trojice zvaničnika prethodio je susret sa predstavnicima kompanija iz tri države, kao i sastanak sa predstavnicima Atlantskog saveta.

Inicijativi Otvoreni Balkan prisustvovali su predstavnici 22 holdinga iz regiona, koji okupljanju 184 kompanije.

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da su na današnjem sastanku u fokusu bili ljudi, poljoprivrednici, kompanije i studenti koji trpe zbog povećane kontrole na granicama.

Dodao je da je čitav fokus sastanka bio na suštini inicijative – kako da ekonomije u regionu rastu i razvijaju se.

„Ja sam ovde zbog ekonomskih interesa Albanije, koji su direktno ojačani pod uticajem Otvorenog Balkana“, rekao je Rama nakon sastanka.

Privrednici iz tri zemlje, sa kojima su ranije danas imali sastanak, podržali su inicijativu i zatražili od lidera da političke odluke budu vidljive na granicama, naveo je Rama.

„Nije moguće da dođete do granice u petak uveče i čekate do ponedeljka da izvezete mleko, to znači da će se ono do ponedeljka pretvoriti u jogurt“, rekao je Rama.

Dodao je da pozivaju sve ostale sa Zapadnog Balkana da se priključe inicijativi i da argumente protiv inicijative u BiH, Crnoj Gori i na Kosovu ne smatra razlozima.

„Ponovili smo svima koji se ponašaju kao da ne razumeju, ne razumeju, ili čak ne žele da razumeju da je Otvoreni Balkan otvoren, on je sveinkluzivan i pripada svima, on ne pripada samo Albaniji, Srbiji i Severnoj Makedoniji, ali ni Albanija, ni Srbija, ni Severna Makedonija koje su odlučile da napreduju neće da čekaju sve druge. Da li smo mi glupi da dozvolimo da sav ovaj potencijal bude gurnut po strani i da se pravimo da ne postoji“, rekao je on i dodao da inicijativa nije nikakva zavera, već vapaj ekonomja i svih koji žele da se kreću.

Na sastanku su se dogovorili, kako je naveo, da zauzmu zajednički stav kada je reč o Evropskoj uniji, rekavši da razumeju probleme u bloku, ali da u međuvremenu neće odustajati od zalaganja da unapređuju svoje zemlje.

Kako je naveo primećen je rast broja turista u Albaniji iz Srbije za 63 odsto i iz Severne Makedonije za 22 odsto i dodao da ti brojevi direktno utiču na ekonomiju te zemlje te da se nada da će oni rasti.

Dimitrov: Za Severnu Makedoniju je važno da ostane deo inicjative

Potpredsednik Vlade Severne Makedonije Nikola Dimitrov izjavio je u Beogradu da uprkos političkoj krizi u toj zemlji nema rizika da će napustiti inicijativu Otvoreni Balkan.

Rekao je da i u slučaju da dođe do promene vlasti, makedonsko društvo želi da ide napred, te da će zadatak svake vlade biri evropeizacija zemlje, jačanje demokratije i rast ekonomija što iziskuje blisku saradnju u regionu.

„Za Severnu Makedoniju je važno da ostane deo inicijative zbog ekonomije i evropske budućnosti regiona. Uveren sam da je inicijativa Otvoreni Balkan komplementarna evropskim integracijama“, rekao je novinarima u Palati Srbija i dodao da građani gube veru u evropsku budućnost kada EU ne ispuni svoja obećanja. Države i region, istakao je, jačaju kroz ovu inicijativu dok čekaju na članstvo u EU i da saradnjom pokazuju Evropljanima da Zapadni Balkan nije region koji donosi probleme nego rešenja.

„Nije fer kritikovati celu EU, imamo probleme sa jednom državom članicom. Ovaj veto nije samo veto na našu evropsku budućnost već i na evropske politike na Balkanu i to je veto na bugarsko-makedonsko prijateljstvo“, dodao je.

Evropska banka za obnovu i razvoj i Svetska banka su prognozirali, kako je naveo, da će BDP svake zemlje biti povećan za 10 odsto u odnosu na pre pandemije koronavirusa.