in

Zločincima mesto na smetlištu istorije, a ne na zidovima zgrada

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak osudio je ponašanje države po pitanju murala posvećenih osuđenim ratnim zločincima i pozvao premijerku Srbije Anu Brnabić da prekine sa “tolerencijom desnih ekstremista i da se snažno založi za poštovanje sudskih presuda”.

Čanak je u saopštenju ocenio da se vlast ponaša „opasno i neodgovorno“.

„Neshvatljivo je da su vlasti dopustile da lik ratnog zločinca Ratka Mladića bude nacrtan na zgradama u Beogradu i Novom Sadu. Još je gore što su vlasti zabranile okupljanje antifašista u Beogradu, koji su želeli da uklone lik osuđenog zločinca“, naveo je Čanak.

Dodao je da policija, s druge strane, nije učinila ništa da spreči okupljanje ekstremnih desničara pred zgradom u centru Beograda, na čijoj fasadi već mesecima stoji mural sa likom ratnog zločinca Ratka Mladića.

„Ovakvo postupanje policije, ali i drugih nadležnih organa, sramotno je i doprinosi daljem urušavanju imidža Srbije u svetu“, rekao je Čanak.

On je podsetio da je Međunarodni tribunal za ratne zločine u Hagu osudio Ratka Mladića na kaznu doživotnog zatvora zbog zločina genocida. Podsetio je i da je Srbija članica Ujedinjenih nacija, a Savet bezbednosti UN osnovao je Međunarodni tribunal u Hagu.

„Srbija je članica UN i morala bi da poštuje i sprovodi sve odluke ovog suda. Nažalost, dešava se suprotno. Srbija postaje sve mračnije društvo u kom caruju desni ekstremisti. Zločincima je mesto na smetlištu istorije, a ne na zidovima zgrada ili u medijima“, dodao je Čanak

Tagovi