in

Živimo u autokratiji, naše različitosti u jedinstvu su prednost, ne mana

Potpredsednica Stranke slobode i pravde i nosilac parlamentarne liste koalicije “Ujedinjena Srbija” Marinika Tepić rekla je u intervjuu za dnevni list “Nova” da se niko neće svetiti simpatizerima SNS nakon promene vlasti i da oni koji se nisu ogrešili o zakon nemaju razloga za strah. Ona je dodala da su odnosi u unutar opozicione koalicije koju predvoditi izuzetno dobri i da je njihovo ujedinjenje uvod u promene.

U razgovoru za ovaj dnevni list, Tepić je navela da nema sumnje da je vlast spremna da pokrade predstojeće izbore, uz napomenu da se ta krađa dešava mnogo pre izbornog dana, kroz „medijsku propagandu i satanizaciju opozicije“.

Upitana kojim rezultatom bi, kao nosilac liste za parlemntarne izbore, bila zadovoljna, Tepićeva kaže: „Prvi i ključni rezultat, koji je nužan i nephodan, je da motivišemo građane da izađu na izbore u što većem broju i da se zajedno sa njima izborimo za pravednu i slobodnu Srbiju. Izlaznost na izborima u septembru 2000. godine bila je rekordna, gotovo 72 odsto građana je izašlo na glasanje i ta masovna izlaznost je zapravo pobedila Slobodana Miloševića, građani su ga pobedili svojom odlukom da ne ostanu kod kuće i samo komentarišu, već da svojim glasom i menjaju. Naravno, uz ogromnu volju i volonterski rad hiljada ljudi, heroja, koji su čekali u redu kako bi bili čuvari glasova. Ta dva momenta i naša lista Ujedinjene Srbije (US)  doneće sasvim sigurno izborni uspeh i kao nikada do sad uzdrmati ovaj izopačeni režim“.

Očekuje da će predsednički kandidat US general Zdravko Ponoš da bude izazivač Aleksandru Vučiću u drugom krugu, da beogradski izbori budu kapitalizovani po meri Beograđana, „a ne Vesića i Vučića i njihovih koruptivnih kombinacija“. „I za to umiveno, ozdravljeno lice Beograda, za kulturni, pristojni, obrazovani, otvoreni, zeleni i pun ljubavi naš glavni grad – profesor Vladeta Janković je bez premca. Na republičkim izborima za poslanike u Narodnoj skupštini, doći će do takvih promena da Vučićeva Srpska napredna stranka prvi put u poslednjih deset godina može ostati bez svojih 126 poslanika“, ocenjuje Tepićeva.

Kaže da je su na listi US najbolji mogući kandidati. “Od sveg srca sam priželjkivala da se postigne ovaj i ovakav dogovor. Imamo generala Ponoša, koji zbog svog integriteta, znanja, obrazovanja i iskustva, zaslužuje svako moguće poštovanje. Kad govorim o poštovanju, najpre mislim na poverenje – da zaista ne brinete i da ga se ne stidite kao sadašnjeg predsednika i da se ne strahujete od toga da li će vas vređati kada uključite televizor ili će neko vama blizak zbog njegove sile, mržnje i podela kojima vlada, sutra nastradati. Predsednik države ne mora da bude voljen, ali ne sme niko ni da ga se plaši. A upravo je strah temelj vlasti Aleksandra Vučića”, dodaje.

Upitana da li je problem što ona i Vladeta Janković predstavljaju suprotne političke polove, Tepićeva navodi da su u ovim vremenima “te različitosti u jedinstvu” njihov kvalitet i prednost, a ne mana. “Živimo u autokratiji i u takvim sistemima su ideološke razlike sekundarne. Nisu nebitne, ali nisu prioritetne”, navodi.

Tepićeva kaže da je Janković i ličnost sa bogatim diplomatskim iskustvom i “neko ko na izuzetan način reprezentuje ono najbolje iz Beograda”. “Naravno, videla sam poslednje napade na njega, uglavnom političara koji su izgleda zaboravili da su bili ministri u Vladi čiji je on bio deo, ali im to tada nije smetalo”, kaže, dodajući da misli na Dragana Šutanovca.

Upitana o parlamentarnoj listi koju kandiduje, Tepićeva je rekla da su u prvih 50 mesta svi koalicioni partneri jednako zastupljeni – i Demokratska stranka i Narodna stranka i Stranka slobode i pravde i nestranačke ličnosti. A što se tiče personalnih pozicija, svaka stranka će kandidovati svoje najbolje ljude na mestima na kojima smatra da bi trebalo da budu, dodaje.

“Naša ponekad različita mišljenja su naš vrednosni kvalitet”

Na konstataciju da je tokom pregovora bilo trzavica u okviru opozicije, Tepićeva kaže da je atmosfera odlična, da postoji vera u pobedu. “Naša ponekad različita mišljenja jesu naš vrednosni kvalitet, time se rukovodimo, promišljamo, razgovaramo, odlučujemo, zajedno, a ne jednoumljem, pa i to je ono što želimo da menjamo”, navela je.

Tepićeva je rekla, na predstavljanju kandidata, da će u slučaju da izostanu rezultati u roku od šest meseci, ona i još tri funkcionera SSP – izaći iz politike. Na pitanje kako će meriti taj uspeh ili neuspeh, kaže –  po tome kako smo se izborili sa korupcijom. “Kad rešite taj problem, onda se otvara prostor i za ostale stvari. I za veće plate i penzije odmah i za pravu pomoć privredi i poljoprivredi i za obrazovanje kao prioritet, a ne teret i za zdravstvo kao žilu kucavicu, a ne odsek za dijasporu. Korupcija je nagrizla sve delove društva, sistem je već erodiran i to moramo hitno da zaustavimo. Moramo da zaustavimo kolonizaciju i privatizaciju naše države. I budžet vratiti građanima koji ga i pune, a ne bratiji Vučić, Mali, Brnabić, Kisić i svim njihovim Veselinovićima i Radoičićima”, navodi.

Ono što sada znamo je, kaže funkcionerka SSP, verovatno samo trećina ili četvrtina svih koruptivnih poslova i kriminalnih radnji koje su do sada sklapane kao poluformalni ili neformalni poslovi. “A paralelno nas vode u dužničko ropstvo prema Kini najviše. U Srbiji se već sada svaka beba rodi sa osam hiljada evra duga”, ističe.

Kaže da se podrazumeva to da će javnosti biti omogućen uvid u tajne ugovore. “Sve mora da bude transparentno, moraju da se revidiraju ugovori, da se vidi šta je potpisano na štetu građana i države Srbije i da odgovorni za to snose račune”, navodi kandidatkinja ispred US.

Na pitanje šta će uraditi ukoliko u izbornoj noći otkriju da im je umanjen izborni rezultat, kaže da se zna šta su instance. “Postoje izborne komisije kao prve instance, upravni sudovi su druge instance, a narodna volja je krajnja instanca, ukoliko se pokaže da se RIK neće rukovoditi pravim rezultatima i dokazima, već dirigovanim iz Vučićevog štaba SNS”, navela je Tepićeva, dodajući da je narodna volja, kao nešto najrizičnije, poslednja instanca.

Upitana da li članovi SNS imaju razloga za strah u slučaju promene vlasti, Tepićeva navodi da nijedan čovek ne treba da ima strah, ukoliko zna da je postupao u skladu sa svojim nadležnostima, etičkim i moralnim vrednostima. “Onaj ko se nije ogrešio o zakon, nema razloga da strahuje. Ta takođe propaganda kako ćemo se svetiti kad dođemo na vlast, takođe je alat režima za zastrašivanje. Naravno da nećemo isterivati i otpuštati ljude, nema razloga da se plaši iko ko nije donosio štetne i nezakonite odluke i ko nije prisiljavao druge da sprovode kriminalne radnje”, kazala je.

Tepićeva je navela da je apsolutno podržava zahtev o zabrani iskopavanja litijuma na 20 godina, dodajući da je zelena agenda oduvek deo njihove programske agende.

Ceo intervju pročitajte na portalu nova.rs.