in

Žica na granici ne zaustavlja migrante ali podstiče krijumčare

Žica na granici ne zaustavlja migrante ali podstiče krijumčare

Olga Stojanović meštanka Horgoša kaže u emisiji “Rekonstrukcija” da su uplašeni od migranata odnoso krijumčara. Nakon pucnjave u novembru 2022. godine policija patrolira i već je mirnije, migranti su prebačeni u Preševo, ali se za dan dva vrate kako bi bili bliži granici sa Mađarskom.

„Informisanost je veoma važna a stanovništvo se u Horgošu informiše uglavnom sa mađarskih televizija“, objašnjava novinarka portala „Magločistač“ Natalija Jakovljević. „Građani se informišu preko društvenih mreža, nemaju dobru komunikaciju sa policijom iako policija zna kako funkcioniše krijumčarenje ljudi“, dodaje Jakovljević.

„Svi oni koji prolaze kroz našu zemlju ne žele incidente, oni žele u zemlje Evropske unije“, kaže Ivana Vukašević Beti iz Humanitarnog Centra za Integraciju i Toleranciju. Zato je važno razlikovati migrante, izbeglice, one koji su u prihvatnim centrima od krijumčara koji za novac prevoze ljude u Mađarsku. Žica, kaže Vukašević Beti, „nikog ne može da zaustavi svi ti ljudi će proći kad tad jer brojke tako pokazuju“.

Tagovi