in

Ženi sedam meseci posle pregleda lekari nisu rekli da ima rak

Ženi sedam meseci posle pregleda lekari nisu rekli da ima rak

Hrvatsku potresa priča o advokatici Lini Budak kojoj čak sedam meseci nije rečeno da ima rak. I ministar zdravlja Vili Beroš danas je komentarisao slučaj Budak, rekavši da ne može da “sudi o osobi koja možda ima neke druge motive”. U razgovoru za N1 Zagreb Lina Budak je ispričala šta joj se tačno dogodilo, kao i da je dobila striktna uputstva za preuzimanje nalaza:

“Nakon biopsije dojke otišla sam na šalter na koji su me uputili i dala podatke i broj telefona. Tamo su mi rekli da će me nazvati kad nalazi budu gotovi. Kako me nisu zvali, 11. aprila sam otišla po nalaze, dobila sam ih hrpu, a među ostalim dva s biopsije dojke. U jednom je bio citološki nalaz i pisalo je da nema malignih ćelija. Danas znam da je nedostajao treći nalaz koji je bio izrađen tek 19. aprila, a ja sam 11. aprila pitala u Klinici za tumore ima li još kakav nalaz u izradi i hoće li ga dostaviti. Rekli su da ne, da sam sve dobila.”

Na pitanje da li je znala da se nalaz može preuzeti samo kod specijalista, Budak je rekla:

“Naravno da ne i nije na meni da pogađam. Dužnost je onkologa, koji je preuzeo lečenje, da čim dobije nalaz, javi, a to je bilo 19. aprila. Nalaz je ‘ležao’ do 21. novembra da ga niko nije pogledao.”

Budak ne smatra da je lekar išta namerno uradio, sakrio ili nije javio:

“Ne, mislim da je to grubi organizacioni nemar, da se bolnica loše vodi. Da se radi o nemaru, sledi iz pisanog izvinjenja direktora bolnice Sestre milosrdnice koji mi se 12. decembra pisanim putem izvinio. Ako mi se direktor tad izvinio, ne znam gde bi bio moj propust.”

Prokomentarisala je i reči ministra Vilija Beroša:

“Moj motiv je tačno onaj koji sam Berošu napisala u pritužbi i zahtevu za inspekcijskim nalazom 8. decembra, da tražim ispravljanje grešaka i protokola postupanja. Moje zdravlje, moju budućnost su upropastili, ali sam ukazala da se isprave sistemske greške”.