in

Žena u BiH optužena za finansiranje Islamske države

Tužilaštvo u Bosni i Hercegovini optužilo je jednu ženu da je sa 230 hiljada konvertibilnih maraka (oko 115.000 evra) finansirala Islamsku državu, kao i da je novac lično nosila borcima poreklom iz BiH u Siriju.

Sena Hamzabegović (61) obezbedila je najmanje toliku svotu za finansiranje državljana BiH koji su otišli u Siriju i u Irak da se bore u redovima islamističkih terorista, saopštilo je tužilaštvo a prenosi Hina.

Istragom je utvrđeno da je od 2013. do 2018. preko bankovnih računa uplaćivala i lično nosila novac u Siriju suprugu Muradifu Hamzabegoviću koji je tim sredstvima plaćao pripadnike IS poreklom iz BiH i tamo im kupovao oružje.

U pitanju su osobe koje su se borile za organizacije Jabhet al Nusra i Fronta Al Nusrah, povezane s Islamskom državom. One su sudelovale u oružanim terorističkim akcijama, napadima na stanovništvo, ubistvima i nezakonitim hapšenjima.

Hamzabegović, koja uz bosanskohercegovačko ima i državljanstvo Švajcarske, uhapšena je u maju na aerodromu u Tuzli i od tada je u pritvoru. Njenin suprug tada bio u Siriji u koju je pobegao 2013. godine, kada je u BiH osuđen na šest godina zatvora zbog krijumčarenja ljudi. Protiv njega je u Hrvatskoj 2017. podignuta optužnica za isto delo.

Tagovi