in

Zemljotres u Rumuniji protresao i Srbiju, u NS podrhtavali lusteri i nameštaj

Zemljotres u Rumuniji protresao i Srbiju, u NS podrhtavali lusteri i nameštaj

Nešto posle 14 časova Rumuniju je pogodio jak zemljotres, jačine 5,8 stepeni po Rihterovoj skali, koji se osetio i u većem delu Srbije.

Podrhtavanje tla u epicentru zabeleženo je u 14.16 časova po našem vremenu, a potres su osetili građani Novog Sada, Beograda, Pančeva Vršca, Loznice, Velike Plane i Petrovca na Mlavi, posebno oni koji žive na višim spratovima.

Ovaj zemljotres je četvrti u nizu koji je zabeležen od jutros, a koji je pogodio naše susede – prvi je bio rano jutros u Kraljevu, zatim dva u Boru, a četvrti se osetio na teritoriji čitave zemlje, piše Kurir.

Podrtavanje lustera i nameštaja u Novom Sadu

– Uplašila sam se da će mi kompjuter pasti sa stola. Radila sam u tom trenutku i samo je počelo da se trese – izjavila je za Telegraf žena iz Novog Sada, dodajući da joj je nameštaj u stanu podrhtavao.

Još jedan Novosađanin je osetio pomeranje tla, a prvo je pomislio da mu je neko u stanu, sve dok nije video kako se njiše luster.

– Čuo sam da nešto krcka, pomislio sam da mi je neko u stanu i kad sam ustao, video sam stvari kako se ljuljaju, a luster je išao levo-desno. Baš se jako osetilo – ispričao je on svoje iskustvo.

Foto: Printscreen / seismo.gov.rs

„Nije mi bilo svejedno na šestom, mogu misliti kako je bilo na višim spratovima“

Majka maloletnog deteta iz Velike Plane izjavila je da se jako uplašila, pošto se čitav krevetac snažno zaljuljao dok je pokušavala da uspava bebu.

– Uzela sam da uspavam dete, a onda se tako zatreslo, baš sam se uplašila – ispričala je ova mlada mama za Telegraf.rs.

Meštani Vršca, Pančeva i Beograda takođe su osetili podrhtavanje tla i navode da se sve ljuljalo nekoliko sekundi.

– Živim u zgradi od 18 spratova, nije mi bilo svejedno na šestom, mogu misliti kako se sve treslo na vrhu zgrade – ispričala je jedna potresena Pančevka.

Na instagram starnici 192_rs osvanuo je snimak kako se ljuljaju čaše u jednom domu u Petrovcu na Mlavi, kao posledica potresa.

Inače, Republički seizmološki zavod zabeležio je 9. februara potres od 2,4 stepena po Rihteru kod Malog Zvornika, a dan ranije podrhtavalo je tlo i u Loznici gde je bilo 2 stepena po Rihteru.

Izvori: Kurir, Telegraf

MUP izdao saopštenje šta raditi u slučaju jačeg zemljotresa, ovo su detaljna upustva