in

Zeleni pokreti mogu doprineti rasipanju opozicionih glasova

Politički analitičari procenjuju da brojni zeleni pokreti i inicijative koji nastaju u Srbiji mogu da animiraju jedan broj apstinenata na predstojećim izborima, ali da dovedu i do “rasipanja glasova” i “zbunjivanja birača”. Predavač na Fakultetu političkih nauka u Beograd Boban Stojanović rekao je za portal Al Džazire da zeleni pokreti, čak i da se udruže, ne mogu ostvariti neki značajniji rezultat na predstojećim izborima.

„Ne zato što su oni ‘loši’ ili imaju ‘loše ideje’ već zato što će deliti sudbinu ostatka opozicije. Ako dostignu dobar rejting, onda će da krene satanizacija i brutalni obračun protiv njih putem medija“, rekao je Stojanović za Al Džaziru.

On je istakao da veliki broj opozicionih lista na izborima odgovara Vučićevom režimu.

Potrebno ukrupnjavanje opozicije

„Birač neće imati nadu ako ne postoji politički subjekt koji se makar koliko-toliko približio (predsedniku Srbiju Aleksandru) Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci (SNS). Ovde je preko potrebno ukrupnjavanje opozicije, stvaranje jakog fronta, a ne izlazak na izbore sa više od deset kandidata za predsednika i još ko zna koliko izbornih listi“, rekao je on.

Biljana Stojković iz Skupštine slobodne Srbije smatra da je aktivizam građana između ostalog i „odraz nepoverenja prema strankama i osećaja da su one otudjene od realnih životnih problema“.

„Nužno je da se stranke približe građanskim inicijativama i povrate njihovo poverenje, uz poteze koji će garantovati učešće gradjana u sistemu koji će uslediti nakon pada naprednjačkog režima. Ukoliko ne dodje do izgradnje nekakve ‘koalicije’ na ovaj način, plašim se da će se nastaviti atomizacija opozicione političke scene“, rekla je ona za portal Al Džazire.

Ona dodaje da je veliko pitanje šta je zapravo cilj opozicionih pokreta i stranaka na predstojećim izborima.

Moguće da SNS izgubi Beograd

„Ako je cilj samo prelazak cenzusa, onda to neće uspeti da animira birače i probudi ih iz apstinencije. Na beogradskim izborima će tek opipljiva nada da Vesić i SNS, a samim tim i Aleksandar Vučić, mogu konačno izgubiti Beograd, osnažiti ljude da izađu na birališta, a to se može postići isključivo sinergijom svih opozicionih političkih elemenata“, rekla je ona.

Zamenica izvršnog direktora beogradskog Instituta za evropske poslove Aleksandra Stanković kaže da se energija građana stvorena na ekološkim temama „rasipa stavljanjem građana pred izbor više opcija koje se, naočigled, bave rešavanjem istih problema i imaju iste prioritete“.

„Ukoliko ne dodje do ubrzanog razvoja jedne od zelenih stranaka, ili njihove koalicije, koja će se transformisati u kompletnu strukturiranu političku opciju, sa jasnim programom po svim važnim društvenim pitanjima, teško je da će ovako rascepkane ekološke partije i pokreti moći nešto da drastično promene na političkoj sceni Srbije“, rekla je Stanković.