in

Zbog izjava Milanovića oko austrijskih kovid mera ambasador pozvan na razgovor

Zbog izjava hrvatskog predsednika Zorana Milanovića na račun austrijske korona-politike, ambasador Hrvatske u Austriji Danijel Glunčić pozvan je na razgovor u austrijsko ministarstvo spoljnih poslova u Beču, potvrđeno je za Hinu iz hrvatske ambasade. Ambasador je potvrdio da je pozvan na razgovor i odbio da komentariše sadržaj razgovora, prenosi Hina.

Kako je saopštilo austrijsko ministarstvo spoljnih i evropskih poslova, a kako prenose austrijski mediji, Glunčić je na razgovor pozvan zbog „izuzetno neobičnih izjava hrvatskog predsednika“ a koje su tom prilikom i „najoštrije odbačene“.

„Poređenje mera protiv pandemije koronavirusa i fašizma je neprihvatljiva. U našoj je odgovornosti da zaštitimo građane Austrije i mi shodno tome i delujemo“, navodi se u saopštenju ministarstva, kako prenosi agencija APA.

„Hrvatskom ambasadoru u Austriji je jasno preneta začuđenost ovim izjavama“, rekao je državni sekretar u ministarstvu Peter Launski-Tifental.

Austrijski mediji citiraju hrvatskog predsednika koji je, nakon susreta s papom Franjom u Vatikanu u ponedeljak, austrijske mere lokdauna za nevakcinisane uporedio sa metodama „koje podsećaju na tridesete“ godine i nazvao ih „glupostima“.

U Austriji od ponedeljka vladaju stroge mere ograničenja kretanja za nevakcinisane.

Osobe koje nisu vakcinisane ili prebolele kovid u Austriji smeju napustiti svoj stan samo u izuzetnim slučajevima poput nabavke namirnica, poseta lekaru ili apoteci ili odlaska na posao.

Tagovi