in

Zastupati javni interes bez straha

“Novinari zastupaju interese građana, treba da budu njihov glas na konferencijama za medije, u studiju, bez straha da zastupaju javni interes. Mi od tog principa ne odustajemo, ako pogledate bilo koju našu emisiju, videćete u čemu se razlikujemo. Ovde rade novinari koji ne brinu da li su pitali nešto što ne bi smeli, da li su se nekome zamerili, takva pitanja jednostavno ne postoje. Kad pogledate naše vesti i emisije, ne možete da to ne primetite”, kaže producentkinja i prezenterka N1 Tatjana Veselinović.

Urednica emisije „Infobiz“ kaže za Danas da joj je ponuda da radi na N1 stigla u pravom trenutku, baš kad je razmišljala da joj je potrebna promena.

„Uzbudljivo je kad učestvujete u stvaranju nečega, istovremeno i veliki izazov i odgovornost. Videla sam u novom angažmanu šansu da iskoristim svo do tada stečeno znanje, u timu koji se sastojao od kolega sa kojima sam već radila ali i novih lica. Sve je odisalo pozitivnom energijom, novinari na svom zadatku, bez ograničenja i zabranjenih tema. Ništa se nije izgubilo za ovih sedam i više godina, možda se malo umorim od intenzivne informative, ali već sledećeg dana, kad uđem u desk i čujem taj žamor, umor se briše“, kaže ona.

Ističe da je imala neuobičajen novinarski put – na početku nije išla na teren, pratila je vesti iz sveta „salonski“.

„A onda sam tek posle nekoliko godina uletela u pravu informativu, u smislu snimanja na terenu, ‘živih’ uključenja, priloga, i prezenterskog posla. Čini mi se da je to, u mom slučaju bio dobar model. Sad sam ponovo uglavnom u desku i to u ovoj fazi rada prija. Mada, razmišljam da malo izađem na teren i doprinesem radu dokumentarnog dela redakcije, ali o tom potom…“, navodi Veselinović.

Odgovarajući na pitanje kako je od interesovanja za dešavanja u svetu, s početka karijere, stigla do biznisa i ekonomije, Veselinović naglašava da to možda ima veze sa njenom prirodom i da ne može da zamisli sebe kako radi iste teme godinama.

„Radovala sam se ulasku u nove oblasti, a potom se i kajala što sam se latila tog posla, posebno kad je reč o ekonomskim temama, ali na tom putu sam veliku pomoć dobila od iskusnog ekonomskog novinara, Voje Stevanovića…“, ističe ona.

Prema njenim rečima, ekonomske teme mogu biti suvoparne, ali ih „razigraju“ uspešni ljudi iz biznisa.

„Tu sam ponosna na veliki broj sagovornika koji su prošli kroz ‘Infobiz’, i svako od njih je umeo sasvim jasno da kaže šta ga muči. Poruka je uvek bila jasna, nema tih statistika i zvaničnih podataka i nejasnih ekonomskih formulacija, koje mogu da pobede svakodnevni ulazak u samouslugu ili svakodnevnu borbu naših privrednika za opstanak. Uvek je moguće izvući jasnu poruku, bez obzira na nivo stručnosti sagovornika. Mislim da sve naše emisije, daju jednu punu sliku naše stvarnosti“, smatra ona.

Veselinović se bavi ekonomijom u „Infobizu“, ali kaže da je „Dan uživo“ poseban izazov.

„Za dva sata po četiri ili pet različitih tema, od političara, preko sociologa, psihologa, politikologa, glumaca, pevača. Svako unosi posebnu energiju. Svaka tema ima više uglova. Neprocenjiva je i saradnja sa producentom koji u pravom trenutku podseti šta reći, dva mozga rade bolje od jednog“, kaže Veselinović.

Kao događaj koji posebno pamti sa posla navodi trenutak kad gostu usred emisije zazvoni telefon, on ga izvadi iz džepa, prekine vezu i opsuje, sve usred živog programa.

„Mesecima smo se smejali i kad je kolega iz tehnike uleteo kao munja da bi zamenio pokvarenu bubicu gostu ne znajući da je program u toku. To su anegdote, a u sećanju ostanu i specijalne višesatne emisije, kada se nešto vanredno događa, tako sam kao voditelj ‘ispratila’ poslednji dan julskih protesta ispred Skupštine ali i izbore u Crnoj Gori prošle godine“, kaže Tatjana Veselinović.

I sa Ćićolinom ozbiljno

„Evo i danas se smejemo ovde gostovanju Ćićoline, za koje mi je najveći kompliment dao kolega Peđa Obradović, rekavši: uspela si da pokažeš da je moguć ozbiljan i pristojan razgovor sa jednom Ćićolinom. Posle niza lakrdija koje su pratile njena gostovanja po drugim televizijama, mislim da je to stvarno bio uspeh“, seća se Veselinović.