in

Zaposleni u obrazovanju u Sloveniji potvrdili ulazak u štrajk

Zaposleni u obrazovanju u Sloveniji potvrdili ulazak u štrajk

Oko 40.000 zaposlenih u slovenačkim školama, vrtićima i na fakultetima u sredu stupa u najavljeni štrajk jer vlada od prve najave sredinom februara nije reagovala na postavljene zahteve o usklađivanju plata, potvrdio je glavni sekretar Sindikata vaspitanja, obrazovanja, nauke i kulture (SVIZ) Branimir Štrukelj.

Govoreći na konferenciji za novinare, Štrukelj je kazao da će to biti opšti štrajk za koji je glasalo više od 90 odsto zaposlenih, odvijaće se u vrtićima, osnovnim i srednjim školama i na fakultetima, budući da se vlada nije odazvala na sindikalne zahteve postavljene pre mesec dana, prenosi Hina.

Od preko 700 obrazovnih ustanova u kojima su se zaposleni izjašnjavali o štrajku samo u njih stotinak nije bilo većinske odluke za taj potez, a protiv štrajka bilo ih je samo tri, rekao je on.

Izvinio se roditeljima koji će zbog štrajka imati teškoće, dodavši da će za decu kojima roditelji neće moći da ostanu kod kuće biti obezbeđena briga u školama.

Sindikat očekuje da će štrajk trajati sve dok vlada i zaposleni u toj delatnosti ne zaključe sporazum o završetku štrajka, povezan sa zahtevima koji se tiču plata.

Tagovi