in

Zaposlena u slovenačkom tužilaštvu osumnjičena za odavanje podataka “kavčanima”

Prema saznanjima N1, glavna osumnjičena za curenje informacija slovenačkoj “filijali” kavačkog klana je sekretarica specijalizovanog državnog tužilaštva. Ona je, kako prenosi Večer, svom partneru, koji je, prema saznanjima N1, povezan sa kriminalnim podzemljem, prenela osetljive informacije o toku istrage koju je vodio NPU i usmerilo specijalizovano državno tužilaštvo. Ona je, kako prenosi Večer, preko svog partnera davala tajne informacije o važnim nalozima za pretres kuća važnim članovima klana i tako pomogla da najmanje dvojica izbegnu hapšenje. Još nije poznato da li je kavački klan imao još neke doušnike u državnim organima u Sloveniji. To je nedavno nekoliko puta proveravala skupštinska komisija za nadzor obaveštajno-bezbednosnih službi, direktorka NPU Petra Glah Lazar je prošle nedelje potvrdila komisiji da u NPU nema krtice.

Uhapšena je službenica tužilaštva koja je imala pristup tajnim podacima o izdatim nalozima za pretrese kuće i prikrivene istražne radnje, prenosi Večer.

Večer prenosi i da je službenica navodno prenosila poverljive informacije važnim članovima klana. Prema saznanjima N1, glavna osumnjičena za curenje informacija slovenačkoj „filijali“ kavačkog klana je sekretarica specijalizovanog državnog tužilaštva. Večer prenosi i da je ona radila na upisniku u tužilaštvu i da ostaje u policijskom pritvoru, dok je njenog partnera policija navodno pustila.

Osumnjičena službenica je, navodno, informacije prenela svom partneru, a on ih je potom preneo pojedincima iz kriminalnog podzemlja, koji su zbog izdaje tužilaštva uspeli da se pripreme za napad policije ili čak da se sakriju od njega, navode.

Uz njenu pomoć, sumnja se da su najmanje dva važna člana kriminalne grupe, koji su među optuženima, ali su još u bekstvu, izbecgla policijsko hapšenje u maju ove godine. To su Luka Arapović i Blaž Kadivec, prenosi Večer.

Nekoliko osumnjičenih je uhapšeno u maju

Slovenačka policija je, u saradnji sa stranim bezbednosnim organima, stala na put kavačkom klanu, kada su kriminalisti Nacionalne istražne službe (NPU) zajedno sa policajcima Policijske uprave Ljubljana, Kranj, Maribor i Koper sproveli 23 pretresa kuća, uhapsili 48 osoba, uključujući 25 slovenačkih i 23 strana državljana.

Istražni sudija je 15. maja odredio pritvor za šest osoba koje su navodno bile bliske vrhu klana Kava, a za petoro se još traga.

U slučaju kavački klan optužene su 24 osobe, a protiv njih je tužilac Jože Levašič napisao optužnicu na 490 stranica, navodi Večer. Među optuženima nema čoveka koji je odlučio da pomogne policiji sa informacijama, pa je dobio novi identitet i pojaviće se kao svedok.

Između ostalog, piše Večer, on je policiji objasnio kako tačno funkcioniše ta kriminalna grupa, a predao im je i mnoštvo dokaza o prometu droge.

Odlučio je da sarađuje sa policijom nakon konsultacija sa advokatom i nakon što je grupa počela da traži od njega da organizuje ili čak izvrši ubistva, odnosno da ubije nekoga po njihovom naređenju ili da pruži podršku onima koji bi došli da nekoga likvidiraju, saznaje Večer.

Istražiteljima je rekao i da je jedan od optuženih poznaje nekoga u NPU ko mu je dao poverljive informacije o policijskim istragama. Prema navodima doušnika, na osnovu ove intervencije, već pomenuti Kadivec i Arapović su navodno pobegli u inostranstvo. Curenje poverljivih informacija iz NPU potvrdio je još jedan od optuženih na saslušanju pred istražnim sudijom, navodi Večer.

U vezi sa curenjem informacija, u NPU je u toku postupak unutrašnje bezbednosti, koji još nije završen.