in

“Žao mi je dece” – dečak prodaje čaj na trgu kako bi pomogao Turskoj i Siriji

“Žao mi je dece” – dečak prodaje čaj na trgu kako bi pomogao Turskoj i Siriji

“Na televiziji sam sa mamom gledao snimke iz Turske i Sirije nakon zemljotresa. Tada sam došao na ideju da napravim neki štand. Da ne budem sam pozvao sam svoje drugove, da zajedno radimo i da skupljene pare doniramo Pomozi.ba ili da kupimo potrepštine za decu i bebe koji su ostali bez roditelja”, rekao je dečak (12) Benjamin Mehanović.

Vlasti različitih država, nevladine i humanitarne organizacije prikupljaju pomoć za građane pogođenih područja. Međutim, tu su i pojedinci koji su odlučili da na svoj način pomognu unesrećenim ljudima.

Jedan od njih je i dečak Benjamin Mehanović (12), učenik sedmog razreda Osnovne škole „Skender Kulenović“ na Dobrinji u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Prodaje čaj na svom malom štandu na trgu i na taj način sakuplja novac za pomoć Turskoj i Siriji.

Ni hladnoća i niske temperature ga nisu sprečile da u subotu ujutro krene sa akcijom pomoći.

„Došao sam sam, a onda je došao i drug. Drugog dana sa mnom je bio rođak. Do sada sam prikupio oko 200 KM. Prvog dana oko 80, a drugog 120. Prvi dan sam kupio potrepštine, a drugi dan sam u koverti odneo novac u Pomozi.ba“, kazao je Benjamin.

Rekao je da mu je žao dece i beba koje je gledao na televiziji.

„Bilo je ljudi koji su dolazili i nisu hteli čaj, nego su dali pare i rekli da popije neko drugi za njih“, ispričao je Benjamin.

Broj žrtava katastrofalnog zemljotresa u Turskoj i Siriji je porastao na 36.217, prema najnovijim podacima. U Turskoj su 31.643 poginula, dok su u Siriji zvanično zabeležene 4.574 žrtve, od čega 1.414 oblastima koje kontrolišu pobunjenici. Desetine hiljada spasilaca pretražuju ruševine po velikoj hladnoći koja otežava situaciju nakon dva jaka zemljotresa magnitude 7,8 i 7,5 koji su pre nedelju dana pogodili Tursku i Siriju, a vesti o preživelima stižu i osmog dana od razornog potresa.

Opširnije u BLOGU UŽIVO.