in

Zambija odbacila optužnicu protiv Hrvata koji su usvojili decu iz DR Kongo

Zambija odbacila optužnicu protiv Hrvata koji su usvojili decu iz DR Kongo

Sud u Ndoli u Zambiji odbacio je optužnicu protiv hrvatskih državljana, koji su bili osumnjičeni da su posedovali lažna dokumenta o usvajanju dece iz DR Konga, saopštilo je hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova.

U saopštenju se navodi da je osmoro Hrvata, četiri bračna para, dužno u roku od 48 časova da napusti Republiku Zambiju.

U povratku u Hrvatsku, kao i tokom celog dosadašnjeg postupka, nadležna tela osiguraće hrvatskim državljanima svaku potrebnu pomoć, navelo je hrvatsko muinistarstvo.

Podseća se da je hrvatskim državljanima od prvog dana pružena konzularna pomoć uskladu s Ustavom Hrvatske i Bečkom konvencijom o konzularnim odnosima.

S ciljem osiguranja pravičnog suđenja, humanog postupanja i zaštite najboljih interesa hrvatskih državljana, ostvareni su brojni kontakti i obavljeni razgovori ministra spoljnih poslova Gordana Grlića-Radmana i ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice, kao i hrvatskih diplomatskih i konzularnih predstavnika s najvišim nivoima vlasti Zambije.

Uz to se, navodi ministarstvo, intenzivno komuniciralo i sa šefom EU Delegacije u Lusaki kao i predstavnicima EU i međunarodne zajednice.

Četiri bračna para iz Hrvatske uhapšena su početkom decembra na aerodromu u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje da poseduju lažna dokumenta o usvajanju dece iz DR Konga.

S njima su tada bila i usvojena maloletna deca, njih četvoro starosti od godinu do tri godine, koja su im oduzeta. Sva deca, kako su u međuvremenu potvrdile hrvatske vlasti, imaju hrvatske papire i prezimena usvojitelja.

Njih su preuzele socijalne službe Zambije, a službeniku hrvatske ambasade dosad nije omogućeno da ih poseti.

Posle više od mesec i po od hašenja u Zambiji koja ih je teretila za pokušaj trgovanja decom, osmoro državljana Hrvatske nedavno je uz kauciju pušteno da se brani sa slobode uz to da kraja postupka nisu smeli da napuštaju tu zemlju.

Nove sudske rasprave su bile zakazane za 6. i 10. februar.

Hrvatski pravni stručnjaci isticali su da je Hrvatska potpisnica Haške konvencije kojom se reguliše pitanje međudržavnog usvajanja, ali da je u ovom slučaju reč o usvajanju iz zemlje koja nije potpisnica te konvencije.

„Problem koji se u Hrvatskoj pojavio je problem usvajanja u Kongu, odnosno priznanje sudske odluke koju je donela država Kongo vezane uz usvajanje između dece iz te države i naših državljana, konkretno priznanje te sudske odluke pred hrvatskim sudovima“, rekla je Branka Rešetar s Pravnog fakulteta u Osijeku za HRT.

Resorni hrvatski ministar Marin Piletić izjavio je da je u Hrvatskoj iz Demokratske Republike Kongo usvojeno 131 dete, kao i da su trenutno još neki parovi u proceduri usvajanja dece iz te zemlje.

Oni su dobili preporuke kako da izbegnu slične situacije, rekao je ministar i najavio da će se menjati zakon kojim se regulišu međudržavna usvajanja na način da svi zahtevi koji dođu hrvatskim sudovima za priznavanje međudržavnog usvajanja, treba da budu dodatno provereni.

Prema dosad poznatim informacijama, hrvatski sudovi su u slučajevima međudržavnog usvajanja, automatski potvrđivali presude sudova iz tih država, bez posebnih provera. U slučaju uhapšenih Hrvata, zasad nije jasno kakvi su tačno dokumenti dobijeni u Kongu i šta je u njima sporno, odnosno zašto su ih zambijske vlasti smatrale lažnima.

Mediji podsećaju da je u Kongu godinama na snazi zabrana međudržavnog usvajanja, ali da je u praksi drugačije, odnosno da ih sudovi ipak dopuštaju. Zbog dugotrajnosti postupka u Hrvatskoj, poslednjih godina mnogi državljani Hrvatske okreću se usvajanju dece iz drugih država.