in

Zakon o referendumu kao da je krojen za Rio Tinto

Predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ) Savo Manojlović ocenio je da deluje da je novi Zakon o referendumu “krojen po meri Rio Tinta” kao i da “njime država otima od građana, omogućava referendumska kampanja po meri bogatih i priprema rasprodaja zemlje”. Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac ocenio je da bi građani trebalo da izađu na proteste, a ne na “skandalozni referendum o izmeni Ustava”.

„Jedina dobra strana budućeg zakona je produžavanje roka na 90 dana za skupljanje potpisa kada građani sami žele da predlože neki propis poput zakona – narodna inicijativa. Uvođenjem takse na overu potpisa, međutim, jasno je da se nezavisne građanske inicijative žele onemogućiti da ostvaruju Ustavom garantovanu građansku suverenost“, naveo je Manojlović, u pisanoj izjavi.

Prema njegovi rečima, „time se ovo građansko pravo otima od naroda i rezerviše za političke stranke i bogate grupacije, pa, primera radi, ukoliko neko želi da organizuje predlaganje zakona potrebno je da ima za overu potpisa preko milion i dvesta hiljada dinara“.

„Nacrt Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi krši u potpunosti vladavinu prava koja podrazumeva da se ovakvi zakoni ne mogu donositi neposredno pre sprovođenja referenduma. Ovo osnovno načelo moderne demokratije, sprečava da u referendumskoj utakmici jedna strana kroji uslove, a drugoj, opozicionoj strani se onemogućava da poznavanjem pravila bude pripremljena za referendum koji sledi“, naglasio je Manojlović.

Lutovac: Građani da izađu na proteste, a ne na skandalozni referendum

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac ocenio je da bi građani trebalo da izađu na proteste, a ne na „skandalozni referendum o izmeni Ustava“.

„Ustav ne može da menja nelegitimna Skupština u kojoj nema opozicije. Nije bilo prave stručne ni opšte javne debate. Izmene zakona o referendumu su skandalozne. Tako da bi građani trebalo da izađu na proteste, a ne na takav skandalozni referendum“, rekao je Lutovac za list Danas.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić najavio je ranije danas da bi referendum o promeni Ustava u oblasti pravosuđa trebalo da se održi 16. januara 2022. godine.