in

Zahtev Bocan-Harčenka uvredljiv, kao priznanje da je Srbija vazal Rusije

Zahtev Bocan-Harčenka uvredljiv, kao priznanje da je Srbija vazal Rusije

Zahtev Moskve da Beograd ne učestvuje na međunarodnim konferencijama koje se održavaju bez prisustva Rusije je kao zahtev da Srbija prizna da je ruski vazal, kaže politikolog Mladen Mrdalj za N1.

“To je zaista jedan uvredljiv zahtev”, rekao je u Danu uživo Mrdalj, koji ne vidi šta je Moskva mislila da postigne time što je tražila tako nešto.

On je ocenio da vidimo “neke signale udaljavanja i hladnoće” sa Rusijom.

Mrdalj kaže i da je mislio da će Srbija morati da uvede sankcije, međutim kako vreme prolazi a to se ne dešava, u Beograd ipak dolaze evropski i američki zvaničnici i najavljuju investicije.

Jelka Jovanović, urednica portala dnevnog lista Danas, ipak smatra da će Srbija ove godine morati da promeni stav prema sankcijama, jer će i sama biti izložena sankcijama ako “ostane pri stavu da ne osudi Rusiju ni na koji način”.

Govoreći o Kosovu, ocenila je da su takozvana otpriznavanja “igrarija” i da će na narednoj sednici Saveta Evrope Kosovo biti primljeno u članstvo.

“Ključne zemlje koje su priznale Kosovo neće promeniti mišljenje”, rekla je ona.

Jovanović je rekla i da očekuje da će izbori biti krajem godine na svim nivoima osim predsedničkog.

“Verujem da ćemo na zimu imati izbore, ali ni to nije novo, mi smo navikli na izbore”, kazala je.

Komentarišući godišnje obraćanje predsednika Srbije, koji je rekao da neće menjati Ustav kako bi mogao da se kandiduje za još jedan mandat, Mrdalj kaže da bi takva promena morala biti izglasana na referendumu.

Međutim, upozorava da bi Vučić mogao da ukine direktne izbore za predsednika, i da ima nekih naznaka da bi opozicija to podržala, a to bi prema Mrdaljevim rečima bila velika greška.