in

Zabrinuti smo zbog hapšenja Boška Savkovića

Zabrinuti smo zbog hapšenja Boška Savkovića

“Duboko smo zabrinuti zbog nedavnih dešavanja u Srbiji gde su srpske vlasti nakon mirnih protesta u Beogradu pritvorile Boška Savkovića, kopredsedavajućeg Zajedničkog konsultativnog komiteta EU-Srbija (JCC)”, navodi se u zajedničkoj izjavi predsednika Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta Olivera Ropkea i predsednika Sekcije za spoljne odnose tog komiteta Dimitrisa Dimitriadisa.

„Ustav Republike Srbije garantuje pravo na slobodu okupljanja i slobodu izražavanja svim građanima Srbije. Iako Komitet ne odobrava bilo koji oblik govora mržnje ili govora koji podstiče nasilje, fundamentalne vrednosti slobode govora i okupljanja ne mogu i nikada ne treba da budu kompromitovane, čak i kada nisu u skladu sa stavovima vlade“, navode dvojica zvaničnika u saopštenju.

Kako se dodaje, EESC je „tokom godina izgradio bogate i produktivne veze sa srpskim civilnim društvom“.

„To društvo smatramo vrednim bogatstvom Srbije na njenom putu ka EU. Stoga najoštrije osuđujemo hapšenje Savkovića. Znamo ga kao čoveka od uverenja i integriteta, čiji su glavni ciljevi dobrobit i prosperitet njegove zemlje i njenih građana“, naglašava se u saopštenju.

Ropke i Dimitriadis pozivaju srpske vlasti da „adekvatno istraže slučaj“.

Podsetimo, novinar Boško Savković priveden je pod sumnjom da je na protestu „Srbija protiv nasilja“ u subotu nosio „obešenu lutku sa likom predsednika Srbije Aleksandra Vučića“.

MUP Srbije

Tagovi