in

Zabrana okupljanja posledica retorike Dodika i Stanivukovića

Zabrana okupljanja posledica retorike Dodika i Stanivukovića

Organizacioni odbor “BH. povorke ponosa” saopštio je da je zabrana događaja u Banjaluci namenjenih LGBTIQ plus zajednici direktni produkt govora mržnje i diskriminatornih izjava, pre svega predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića.

„Oni su svojim svesnim ponašanjem i ciljanim izjavama o zaštiti patrijarhalnih, verskih i tradicionalnih vrednosti, te otvorenim pozivanjem na zabranu događaja, ugrozili prava na javno okupljanje LGBTIQ plus zajednice, ne samo u Banjaluci, već i širom Republike Srpske“, navodi se u saopštenju Organizacionog odbora „BH. povorke ponosa“.

Dodali su da je samo godinu dana ranije, BH. povorka ponosa bila u Banjaluci, u okviru aktivnosti obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv homo/bi/transfobije i da je taj dogadjaj imao visoku posećenost i podršku organizacija, građana i građanki Banjaluke.

Policijska uprava Banjaluka zabranila je održavanje javnog skupa, zakazanog za danas u Banjaluci u organizaciji banjalučkog udruženja „Geto“ i „BH. povorke ponosa“ iz Sarajeva.

U saopštenju policije se navodi da „postoji realna opasnost od ugrožavanja većeg broja ljudi i imovine“.

U Banjaluci je danas trebalo da se održi nekoliko skupova posvećenih LGBTIQ zajednici – projekcija filma, diskusija i parti, ali da nije bila predviđena nikakva šetnja.

Iz Organizacionog odbora „BH. povorka ponosa“ ocenili su da je zabranom ovih dogadjaja prekršeno načelo prava na okupljanje, dodavši da je noć pre zabrane njihovog skupa na ulicama Banjaluke grupa navijača i huligana pravila bakljadu i uzvikivala „Ubij pedera!“.

Istakli su da policija nije reagovala na postupke navijača i huligana, čime je, kako su ocenili, poslala jasnu poruku da „javne površine nisu za ljudska prava i slobode, već za govor mržnje, homofobiju i fašizam“.

Organizacioni odbor BH. povorke ponosa podneo je krivičnu prijavu protiv osoba koje su direktno pretile organizatorima i zajednici, ali nismo obavešteni da li je iko priveden i ispitan“, istakli su u saopštenju.

Smatraju da se nereagovanjem odgovornih institucija na homofobne i huškačke izjave ovakvo ponašanje odobrava i ohrabruje.

Organizacioni odbor „BH. povorke ponosa“ je naveo da se u Banjaluci večeras neće održati najavljeni događaji.

„Vidimo se 24. juna u Sarajevu“, naglasili su.