in

Za tri meseca će jesti pse, mačke i ljude

Odbeglo mladunče lava u Budvi još nije pronađeno, a Darko Saveljić iz Agencije za zaštitu životne sredine Crne Gore upozorava da lavovi brzo rastu i da će odbegla životinja za “dva, tri meseca početi da jede pse, mačke, ljude”.

Saveljić je za Vijesti rekao da je situacija prilično ozbiljna i da Crna Gora poslednjih godina intenzivno ima „užasnih problema“ sa krijumčarenjem egzotičnih životinja što se, kako je naveo, iz dana u dan vidi zahvaljujući društvenim mrežama.

Saveljić je kazao da je Agencija došla do saznanja da se u zaleđu Budve nalazi mladunče lava, a da je upravo Agencija ta koja izdaje dozvole za uvoz i izvoz, i dozvole za držanje.

„Mi smo pogledali našu dokumentaciju, takva životinja nije prijavljivana Agenciji da je prelazila granice Crne Gore“, istakao je Saveljić.

Pojasnio je da su odlučili da pomognu i policiji i ekološkoj inspekciji tako što će organizovati svoje volontere, dronove..

“Takođe opština Budva je pokrenula i građanstvo da svako pogleda svoje dvorište, tu su i vatrogasci, biće i Služba zaštite i spašavanja”, kazao je Saveljić.

Dodaje i da nije ljubitelj zooloških vrtova, te da smatra da su to “nekakvi kazamati gde životinje stvarno pate, jer divlja životinja, a posebno životinja prostranstava pati u kavezima”.

Tagovi