in

Za SAD neprihvatljiva promena Dejtona

Sjedinjenim Državama neće biti prihvatljivo ništa što se tiče promena Dejtona, rekao je predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, posle sastanka sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom. Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je da je glavna poruka sa njegovog sastanka sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom da su SAD garant bezbednosti Bosne i Hercegovine.

Sjedinjene Države smatraju da je proširenje Evropske unije (EU) na Zapadni Balkan dobrodošlo za EU, a ne samo za nas. Oni smatraju da bi trebalo pojačati pristupne procese, rekao je Komšić.

Kako je izjavio na konferenciji za medije, na sastanku se razgovaralo i o jačanju pravosuđa i borbi protiv korpucije i kriminala, za šta će BIH uvek imati podršku SAD.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Komšić je rekao da nije bilo govora o izbornom zakonu i naglasio da Eskobar ni jednom rečju nije vršio pritisak na „probosansku“ stranu, ali da nije bilo bilo govora ni o sankcijama pojedinim političarima u BIH.

Eskobar je, posle sastanka sa Komšićem, otišao na sastanak sa Šefikom Džaferovićem, a potom ga očekuje razgovor i sa Miloradom Dodikom.

Imaće i susrete u Predstavničkom i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Džaferović: Eskobarova poruka je da su SAD garant stabilnosti BiH

Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je da je glavna poruka sa njegovog sastanka sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom da su SAD garant bezbednosti Bosne i Hercegovine.

„SAD su garant bezbednosti ove zemlje i to je za mene ključna poruka. Niko ne može umanjiti izgradjeni nivo reformi. BiH mora nastaviti evropskim putem i ispunjavanjem obaveza iz usvojenog programa reformi“, kazao je Džaferović posle sastanka s Eskobarom.

Dodao je da je na sastanku istaknuto da BiH treba da ide putem regionalne saradnje.

„Moraju se raščistiti neke stvari kada je u pitanju ‘Otvoreni Balkan’. Što se mene tiče, BiH treba da ide putem regionalne saradnje“, kazao je Džaferović.

Dalje je naveo da je na sastanku sa Eskobarom istakao da je blokada institucija neprihvatljiva.

„Istakao sam i da je vrlo važno da se rešavaju odnos sa susedima. Pre svega, Ugovor o granici i finaliziranje ugovora. Neprihvatljiva je bilo kakva zamena teritorija“, naglasio je bošnjački član Predsedništva BiH.

Prema njegovim rečima, Eskobarova poruka bila je jasna.

„Eskobar je poručio da niko nema pravo da unilateralno ruši dostignuti nivo reformi. To je veoma važna poruka. BiH mora nastaviti evropskim putem i ispunjavati svoje obaveze na tom putu“, kazao je Džaferović.

Upitan da li očekuje neke konkretne poteze Eskobara, on je naveo da se nisu bavili tim pitanjima, ali da smatra da da svako onaj ko preduzme takve akcije ne može proći bez sankcija.

„Nisam se bavio (srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom) Dodikom niti sam razgovarao o njemu“, zaključio je Džaferović.