in

Za rezultate trebalo dve nedelje, a ne analiziraju bušotine Rio Tinta

Udruženje građana Podrinje anti-korupcijski tim (PAKT) iz Loznice i Koalicija organizacija protiv korupcije u životnoj sredini saopštile su da “nisu ni sumnjali” da će na kraju krivica zbog promene boje vode u dolini Jadra “biti pripisana meštanima i zemljoradnicima”.

 

crveno jezero

U saopštenju se navodi da je „nakon uznemirenja javnosti zbog pojave crvene vode“ u bari u mestu Slatina u dolini Jadra, Agenciji za zaštitu životne sredine (SEPA) trebalo deset dana „da bi samo izašla na teren i uzela uzorke vode“.

„Podsećamo da prema Arunskoj konvenciji i Zakonu o pristupu informacijama od javnog značaja, rok za obaveštavanje javnosti usled ekoloških akcidenata i uznemirene javnosti je 48 časova. Čak i nakon uzimanja uzoraka vode Agenciji je trebalo gotovo dve nedelje da saopšti rezultate, u koje nema razloga da ne verujemo“, navodi se u saopštenju.

PAKT dodaje da je SEPA zaključila da su uzročnici „cvetanja algi“ u predmetnoj bari zemljoradnici, „a da nisu pre toga analizirali makar najbliže bušotine kompanije Rio Tinto“.

Tagovi