in

Za dve godine dva auto-puta i dva brza puta Beograd-Sarajevo

Za dve godine dva auto-puta i dva brza puta Beograd-Sarajevo

Ministar komunikacija i transporta u Veću ministara Edin Forto sastao se danas u Sarajevu sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goranom Vesićem gde su razgovarali o ubrzavanju realizacije projekta izgradnje auto-puta Sarajevo-Beograd.

Kako su najavili i obećali, za dve godina mogu se očekivati dva auto-puta i dva brza puta Beograd-Sarajevo, kao i rekonstrukcija železničke pruge između ova dva grada, ali i obnova nekoliko mostova.

U narednih nekoliko godina, najavio je Vesić, Srbija i BiH će biti povezani sa dva auto-puta i dva brza puta.

“Prvi naš auto-put je Beograd-Sarajevo. Mi ćemo završiti od Sremske Rače do Kuzmina. To će biti pušteno u 2025. kada bude završen deo auto-puta od Sremske Rače do Bijeljine. Taj deo auto-puta radi Republika Srpska, a mi ćemo ga finansirati. Vreme je da Beograd i Sarajevo budu povezani auto-putem” rekao je Vesić.

Trenutno se radi auto-put Ruma-Šabac i brza saobraćajnica Šabac-Loznica, koja će biti veza sa graničnim prelazom Šepak.

Rekonstrukcija železničke pruge

Takođe, Vesić je podsetio da se trenutno radi i auto-put u Požegi, koji kreće prema BiH, odnosno prema Višegradu.

“Mi želimo da rekonstruišemo železnice i prugu Beograd-Sarajevo. Ona kroz Srbiju ide do Zvornika i mi smo tu rekonstrukciju pruga kandidovali kod Evropske Unije. Sada je ideja da Srbija i BiH zajedno se prijave kod Evropske Unije za rekonstrukcije pruge Beograd-Sarajevo. Zajednički da tražimo grant i verujem da ćemo biti uspešniji”, istakao je Vesić.

Na sastanku je razgovarano i o šest mostova između BiH i Srbije.

“Dva smo mosta rekonstruisali, ostala su još četiri. Tražićemo novac od Evropske unije za rekonstrukciju železničkih i drumskih mostova“, rekao je Vesić.

Najavio je i da Srbija i BiH će biti prve u Evropi koje uvode e-transportni list, a to znači da će se moći razmenjivati podaci o sadržaju transportnih listova. Biće dovoljno da se skenira samo bar kod, bez ikakvih drugih procedura.

“Razgovarali smo i da integrišemo tagove za električnu naplatu naših putarina. To znači da ćete sa srpskim tagom moći da putujete kroz auto-puteve kroz BiH tako što će taj tag biti povezan sa platnom karticom, kao i sa bh. tagovima da putujete kroz Srbiju i to je sigurno veliko olakšanje ko koristi automobile”, poručio je Vesić.