in

Vulin pod američkim sankcijama, šta se krije iza poteza SAD-a

Vulin pod američkim sankcijama, šta se krije iza poteza SAD-a

Direktor BIA Aleksandar Vulin našao se na listi onih koji su pod američkim sankcijama, a na teret mu SAD stavljaju umešanost u “organizovani kriminal, trgovinu narkoticima” i da je zloupotrebom javne funkcije pomagao trgovcu oružjem Slobodanu Tešiću da se njegove “ilegalne pošiljke oružja slobodno kreću preko granica Srbije”, a Rusiji obezbeđivao “platformu za dalji, maligni uticaj u regionu”. O potezu SAD, u Newsnightu govoriće bivši načelnik VBA Momir Stojanović.

Lideri zemalja članica NATO-a okupljeni su u Viljnusu na dvodnevnom samitu Aljianse, više je tema, glavna – odgovor na zahtev Ukrajine o pridruživanju. Sa samita u Litvaniji u emisiju će se javiti izvršni direktor Saveta za strateške politike Nikola Lunić, a najvažnije poruke iz Viljnusa komentarisaće novinarka N1 Aleksandra Godfroa i istoričar Aleksandar Životić.

Nastavljeno suđenje u slučaju „Jovanjica“. Ispred specijalnog suda, inspektor Dušan Mitić dočekan uz aplauze, prvooptuženi Predrag Koluvija uz zvižduke. Mitić je na ročištu rekao da je namera Odeljenja za suzbijanje narkotika beogradske policije bilo hapšenje, tada direktora BIA, a sada ministra policije Bratislava Gašića, kao i Mirka Škera, koji se u više navrata nalazio u žiži javnosti zbog povezanosti s plantažom marihuane. Tim povodom, gost emisije biće advokat Ivan Ninić.

Protesti „Srbija protiv nasilja“ održavaju se u više gradova u Srbiji i okupljanja će, prema rečima organizatora, biti nastavljeni i tokom leta. Opozicija ne odustaje od poznatih zahteva, uprkos tome što, do sada, vlast nije ispunila nijedan, niti pokazuje spremnost na to. Gde je izlaz iz političke krize, posle dva meseca od masovnih tragedija koje su je i izazvale? Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Slaviša Orlović govori za Newsnight.

Tagovi