in

Vukašin Obradović pozvao albanske intelektualce da osude napad kod Štrpca

Vukašin Obradović pozvao albanske intelektualce da osude napad kod Štrpca

Poznati srpski novinar Vukašin Obradović obratio se albanskoj intelektualnoj javnosti sa molbom da podignu glas protiv etnički motivisanih napada. Povod je bilo ranjavanje dvojice srpskih dečaka na Badnji dan u Štrpcu, za šta je osumnjičen pripadnik KBS.

Pozvao ih je da se prisete primera iz prošlosti, od „mrklog mraka“ Srbije devedesetih, do zločina nad srpskim stanovništvom nakon ulaska međunarodnih snaga na Kosovo ’99.

Kao svetao primer istakao je ono kako je u tom periodu govorio Veton Suroi (Surroi), prenosi Kossev.

„Vaša je obaveza, dragi moji prijatelji Albanci, da nešto slično, poput Vetona, učinite danas, dok ne bude kasno i za nas Srbe, ali pre svega za kosovsko društvo, ne bi li sprečili da potone u onaj isti mrkli mrak koji je prekrio Srbiju devedesetih“.

Obradović je u svojoj objavi označio poznate albanske intelektualce, poslovne ljude i političare: Iljira Dedu (Ilir Deda), Iljira Bećiraja (Ilir Beqiraj), Beljgzima Kamberija, Šaipa (Shaip) Kamberija, Skendera Saćipija (Saqipi), Biljala Maljićija (Bilall Maliqi) Agona Maljicija (Maliqi), Fehmija Maljićija (Maliqi), Skendera Ibišaja (Ibishaj), Abdulaha Ljatifija (Abdullah Ljatifi), Nedžata Beljuljija (Nexhat Beluli).

Tagovi