in

Vučićeva šarada navodnog balansa između Istoka i Zapada

Predavač na vašingtonskom univerzitetu Džons Hopkins Edvard Džozef izjavio je da kriza u Ukrajini ne odgovara predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji pokušava da balansira između Istoka i Zapada.

„Ovakva kriza ne odgovara predsedniku Vučiću koji pokušava da sprovode ono što naziva razvnotežom između Istoka i Zapada. Što je zapravo lažna ravnoteža i zadržavanje proruskog i prokineskog pristupa“, ocenio je Džozef za Glas Amerike.

Džozef smatra da zaključci koje je Vučić izneo posle sednice srpskog Saveta za nacionalnu bezbednost predstavljaju pokušaj da se takva politika nastavi.

Radi se, istakao je, o veoma “tankim i malim ustupcima u poređenju sa stvarnim principima međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta.

Profesor je ocenio da se uprkos takvoj politici Srbija nije suočila sa posledicama, ali da ostaje da se vidi kako će biti sada s obzirom da se nije uskladila sa Evropskom unijom po pitanju sankcija Rusiji.

“Njihov odnos je veoma jasan i nije snosila posledice. I ne bi trebalo samo da se usredsredimo na zvaničnu proklamaciju Srbije, već se treba osvrnuti i na izveštavanje provladinih medija. Ono što se govori građanima Srbije je apsolutno sramotno i pogrešno izveštavanje, uključujući i naslov u tabloidu ‘Informer’ u utorak da je Ukrajina napala Rusiju. Sve su to očigledne laži i propaganda u ime Rusije”, dodao je.

Istakao je da se zapravo radi o nastavku šarade sprovodjenja potrebnih reformi za pridruživanje EU i navodnog balansa između Istoka i Zapada.

“Prema mom mišljenju, poenta je da Vučić sedi na jednoj stolici, a pretvara se da sedi na dve. I svoju politiku pokušava da primeni na svim poljima. Koja se sastoji od urušavanja demokratije u Srbiji, uvodjenja autokratije pod zaštitom Madjarske, koja je članica Evropske unije, vodeće neliberalne sile u EU”, dodao je Džozef.

Tagovi