in

Vučićev stav čekamo do nedelje, na stolu bila dva rešenja

Evropska unija je uvidela da je Srbija spremna da sarađuje na pronalaženju rešenja, ali je uvidela i potpuno odbijanje od strane Prištine, kaže direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković. On objašnjava i da kosovski premijer u Briselu nije prihvatio dva srpska predloga za rešavanje aktuelnih pitanja, dokumenata i tablica. EU i Amerika i dalje insistiraju na pregovorima, a povodom dijaloga Beograda i Prištine, predsednik Srbije obratiće se javnosti u nedelju.

Uz konstataciju da Kurti nije došao u Brisel da traži rešenje, a da Vučić rešenje traži i po povratku iz Brisela, direktor kancelarije za KiM objasnio je i zašto se pred novinarima pojavio on, a ne predsednik Srbije.

„Nikada ne izlazi za govornicu i ne obraća se javnosti i ne govori ono što je nerealno, ne obećava predloge i rešenja koja ne može da ispuni. Bukvalno da ćuskije s neba padaju ono što predsednik Vučić kaže to će se i ostvariti“, rekao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

A šta će se ostvariti, pošto je, prema rečima Petkovića, Priština glatko odbila dva srpska predloga za rešavanje pitanja ličnih karata i registarskih tablica. Ali Beograd ne odustaje.

„Ceo pregovarački tim ulaže sve napore da pronađemo najodrživije rešenje da sačuvamo mir i stabilnost, da izbegnemo sukobe i probamo da to dogovorimo do 1. septembra i zato kažem da je počela trka s vremenom“, dodao je Petković.

A i međunarodni zvaničnici se utrkuju u reagovanju na neuspešan pregovarački dan. Najbučniji su Amerikanci. Iz Stejt departmenta stiže poruka da dve strane treba da ostanu za stolom.

„Uveravam vas da dijalog ima punu pažnju američkih zvaničnika. Radi se o pitanju kojim se i sam sekretar Blinken bavi već duže vreme. Reč je o prioritetu koji obuhvata celu našu organizaciju, kako na terenu – tako i u SAD“, poručio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

I američki ambasador razočaran što, kako kaže, problemi nisu rešeni u trenutku dobre hemije između Evrope i Amerike.

„Jasno je da je srpska strana došla na razgovore u pozitivnom duhu. Puno su radili na tom pitanju, pripremili se da razgovaraju i pregovaraju u cilju napretka, i to je dobro ne samo za dalji dijalog o Kosovu nego i za odnose Srbije i SAD. Kosovo je tema na kojoj treba još mnogo raditi i naći neko rešenje“, smatra ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil.

Nekadašnji specijalni američki izaslanik Ričard Grenel poručuje da je kosovski premijer isfrustrirao Brisel, jer je odbacio svaku ideju EU i SAD. Videlo se to i u obraćanju visokog predstavnika Unije za spoljnu politiku i bezbednost.

„Čak je po prvi put Žozep Borel rekao da to nije bio redovni sastanak, već da se radilo o kriznom menadžmentu, što su evropski zvaničnici do sada izbegavali da kažu, uvek su se trudili da budu pozitivni“, navodi urednica portala KoSSev Tatjana Lazarević.

„Jasno je da je briselski dijalog „kretanje u mestu“, nema nikakvog napretka. Šta znači kada Aleksandar Vučić govori da se nada čudu, ili kakvom takvom sporazumu, a da u to ne veruje“, kkaže spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić.

Predsednik Vučić zakazao je za nedelju sastanak sa Srbima s Kosova, a nakon toga i obraćanje javnosti.

„Iluzorno je očekivati nešto od tog obraćanja, osim ako je Aleksandar Vučić rešio da kaže pravu istinu, da nam kaže kako se vode pregovori, šta je cilj“, dodaje bivši ministar za Kosovo Goran Bogdanović.

Direktor kancelarije za KiM ocenio je da je 18. avgust bio najteži dan u dugogodišnjim pregovorima Beograda i Prištine, ali nije razjasnio kako će dve strane komunicirati jutro posle besane briselske noći.