in

Vučić zauzeo proruski stav, nema više pregovora o ulasku u EU

Vojni analitičar iz Hrvatske Mario Galić za N1 ocenio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije zauzeo neutralni nego proruski stav povodom ruske invazije na Ukrajinu.

“Vučić je odbio da proglasi sankcije Rusiji, potpuno se svrstao na rusku stranu na taj način. Nema više pregovora o ulasku u EU, dok god je Vučić na vlasti, sumnjam da će dobijati sredstava, pomoći iz EU”, rekao je Galić.

Osvrnuo se i na to kako bi kriza na istoku Evrope mogla da utiče na druge regije.

“Vučiću je sada neophodan izlazak na more, a jedini izlazak na more je preko Crne Gore. U Crnoj Gori je politička situacija jako složena. Tamo proruski demokratski front i demokrati koji su donedavno činili većinu u vlasti na dnevnoj bazi imaju proteste. Svaki govor završavaju konstatacijom da su spremni da odu korak dalje ako treba”, navodi Galić.

Komentarisao je i moguće pregovore između Ukrajine i Rusije. “Rusi će vrlo rado pristati na pregovore, ali samo o jednom – opštoj kapitulaciji Ukrajine. Njima se ne ratuje po svim gradovima u Ukrajini, to bi bilo preskupo. Oni žele da osvoje Kijev, sruše simboliku Kijeva i Majdana i onda pregovaraju s Ukrajincima da se potpuno predaju”, kaže Galić.